Nagyvilág

Csitultak az indulatok Ukrajnában

Viktor Juscsenko Nyugat-barát ukrán elnök felfüggesztette kedden a parlament feloszlatásáról kiadott rendeletének érvényét, és két napot adott a törvényhozóknak az előrehozott választások megrendezéséhez szükséges törvények és törvénymódosítások elfogadására.

Enyhült a belpolitikai feszültség azt követően, hogy az ukrán képviselők csekély vita után nagy többséggel visszavonták azokat a korábban elfogadott parlamenti határozatokat, amelyek elítélték az államfőt a törvényhozó testület feloszlatásáért, majd az ellenzék és a kormány közös óhajának megfelelően megváltoztatták a központi választási bizottság összetételét. Szerdán várhatólag módosítják a választási törvényt, és felhatalmazást adnak az előrehozott választások finanszírozására.



Csitultak az indulatok Ukrajnában 1

Az elnök és a kormányfő őszig békét kötött (fotó: MTI)



Az ország EU- és NATO-tagságát célnak tekintő elnök április elején oszlatta fel a parlamentet, azzal vádolva a jobbára orosz ajkúak lakta Kelet-Ukrajnában népszerű, Moszkva felé hajló miniszterelnök, Viktor Janukovics kormányát, hogy törvénytelen eszközökkel csábítja át a kormánypárti padsorokba az elnök pártjának parlamenti képviselőit, olyan többségre próbálva szert tenni, amellyel módosíthatja az alkotmányt, megnyirbálhatja az elnöki jogköröket.

Többhetes kiélezett belpolitikai helyzet és feszült hangulatú tárgyalások után megegyezés született a hét végén arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat tartanak a kelet-európai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik