Nagyvilág

A 18. legbékésebb ország vagyunk

Irak a világ legbékétlenebb országa az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint. A Londonban szerdán közzétett új világranglista Magyarországot a legbékésebb országok közé sorolja.

A béke napja

A nemzetközi béke napját szeptember 21-én tartjuk, az ENSZ Közgyűlése 1981-ben vezette be a globális tűzszünet és erőszakmentes élet napjaként.

A világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemző központja – a The Economist folyóiratot gondozó csoport társintézménye – Global Peace Index (globális békemutató) néven állította össze az első ilyen jellegű összehasonlító felmérést. A bevont országok békés vagy békétlen jellegét az EIU kéttucatnyi részindex alapján határozta meg, számszerű átfogó mutatót alkalmazva.


A legfontosabb részindexek között van a politikai instabilitás, az erőszakba torkolló megmozdulások valószínűsége, a szomszédos országokkal fenntartott viszony, a 2000-2005 között megvívott belső és külső fegyveres konfliktusok száma, a GDP-arányos katonai kiadások mértéke, a 100 ezer lakosra jutó emberölések száma, a menekültek száma, a bebörtönzöttek aránya a teljes népességhez mérve, az erőszakos bűncselekmények elterjedtsége, a fegyverexport súlya a gazdaságban, és a 100 ezer lakosra jutó nehézfegyverek száma.


Norvégia a legideálisabb


A vizsgált országok közül mindezek alapján Norvégia bizonyult a legbékésebbnek, 1,357 ponttal, Irak ugyanakkor a legmagasabb – vagyis legrosszabb – indexet kapta, 3,437 ponttal. Norvégiáról a 44 oldalas jelentés megállapítja, hogy ebben az országban nincsenek belső konfliktusok, és a külső konfliktusokban vállalt részvétel is a békefenntartói tevékenységre korlátozódik. Az erőszakos demonstrációk valószínűsége nagyon alacsony, a politikai stabilitás és az emberi jogok tisztelete erős, és mindez harmóniában élő társadalomról tanúskodik.



A 18. legbékésebb ország vagyunk 1

Az EIU által – számos tekintélyes nemzetközi szervezet és szakértő hozzájárulásával – összeállított elemzés szerint egyértelműen megállapítható, hogy a kicsi, stabil és demokratikus országok a legbékésebbek. A lista első húsz helyezettjéből 15 nyugat- és közép-európai demokrácia; a legtöbbjük az EU tagja. Magyarország a 18. helyen áll, 1,575 ponttal, megelőzve a térségben Romániát, Lengyelországot, Észtországot és Litvániát is.


A közép-európai EU-tagállamok közül Magyarországgal együtt Szlovákia (17.), Szlovénia (15.) és Csehország (13.) került be a legbékésebb húsz ország közé. A térségi uniós tagállamok között a legrosszabb helyezést Bulgária kapta, amelyet a jelentés az 54. helyre sorolt.


Amerika ellentmondásos


A nagyhatalmak ugyanakkor igen rosszul szerepeltek: az Egyesült Államok a 96., Oroszország a 118. helyre került. Amerika helyezését az összeállítás a nagyon magas katonai kiadásokkal és a határokon túli fegyveres konfliktusokban vállalt jelentős szereppel indokolta; a jelentés szerint az Egyesült Államok “gyakorlatilag a világ rendőreként lép fel”. Mindemellett itt a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya az összes vizsgált ország közül, és a fejlett országcsoport átlagához mérve magas a 100 ezer lakosra jutó emberölések száma is.


Oroszország igen rossz helyezését a felmérés készítői szerint a csecsenföldi fegyveres konfliktus és a nagyon magas börtönnépesség indokolja; ez utóbbi aránya a második legmagasabb az amerikai után a listán szereplő országok között. Irak utolsó helyét a folytatódó háború magyarázza, amely 2005 óta egyre inkább szektariánus jelleget ölt. A jelentés szerint négymillió iraki menekült él külföldön, az ország erősen militarizált, és erős a politikai instabilitás.


A lista utolsó öt helyén Nigéria, Oroszország, Izrael, Szudán és Irak osztozik; a legbékésebb öt ország Norvégia, Új-Zéland, Dánia, Írország és Japán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik