Nagyvilág

Megrázta az ír pubokat a dohánytilalom

Az ír dohányzási tilalom miatt a bárok 15 százalékát bezárták, a cigarettafogyasztás azonban nem csökkent. Az unió május 31-ig várja a tagállamok terveit a dohányzás visszaszorítására – írja a Napi Gazdaság.

Az unió 27 országának, a dohányipar képviselőinek, a fogyasztói szervezeteknek május 31-ig kell eljuttatniuk javaslataikat az Európai Bizottságnak arról, hogy milyen intézkedésekkel kellene visszaszorítani a dohányzást. A világon először Írországban tiltották be a dohányzást minden zárt nyilvános helyen 2004-ben: azóta Olaszország, Málta, és kicsit lazábban Svédország is követte a példát.


Tilos rágyújtani a skóciai és a walesi vendéglátóhelyeken, és július 1-jétől Anglia is csatlakozik e téren a szigetország többi részéhez. A legtöbb dohányos – 42 százalék – a görögök közt van, majd a magyarok, a lettek és a bolgárok következnek.

A dohányzási tilalom az első időkben teljesen térdre kényszerítette az ír vendéglátóipart. A bárok 15 százalékát bezárták, az alkalmazottak ugyanekkora százalékát leépítették, a szektor forgalma 10-20 százalékkal esett vissza. Nem csökkent azonban a cigarettafogyasztás: a gyártókat nem rázta meg a szigorítás, jóllehet némileg átalakította az iparág vendéglátóipari disztribúcióját.

Részben megvalósíthatatlan lenne, részben katasztrofális hatásokkal járna mind a vendéglátóhelyekre, mind az állami büdzsére nézve, ha betiltanák a dohányzást a magyar vendéglőkben – mondta a lapnak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik