Nagyvilág

Malina Hedvig pszichiátere szerint páciense igazat mond

Pszichiáterének nincsenek kételyei Malina Hedvig igazmondása felől: a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Jozef Hasto a Tyzden című szlovák hetilap legújabb számában közölt terjedelmes beszélgetésben elmondta: harmincórás lelki gondozás után biztos abban, hogy a lány igazat mond.


Három “pokoljárás”


“Felelősen, józan ésszel értékelve sincsenek kételyeim afelől, hogy az eset megtörtént, hogy úgy történt meg, ahogy ő leírja, ahogy emlékezik rá” – mondta az orvos, aki a több oldalon leírt beszélgetésben szakmai részletekkel is alátámasztva tett hitet a lány igazmondása mellett. “Ez a lány legkevesebb három pokoljárást élt át” – hangsúlyozta Hasto, aki kolléganőjével közösen azért vizsgálta meg a lányt, mivel Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica, mielőtt még elvállalta volna jogi képviseletét, olyan szakembert is meg akart hallgatni, aki erőszakos cselekmények áldozatainak a lélektanával foglalkozik.


Az orvos később a lányt lelki utógondozásba vette, hogy segítse őt megszabadulni mindattól, amit átélt, mivel az “egyébként teljesen normális, valósághoz ragaszkodó és túlzásokba sem bocsátkozó, fejlett érzelemvilágú és rendkívül tehetséges, kötelességtudó és felelősségteljes lány” ma is megszenvedi pokoljárásának keserves élményeit.


Ugyan ki ne szorulna segítségre Hasto szerint azok után, hogy “rátámadtak és eszméletlenre verték”, majd a rendőrségen újabb sokk érte, mert “a lélektani nyomás eszközeivel hatórás kihallgatásnak vetették alá, majd hazugsággal vádolták meg”. Tessék elképzelni, mit jelenthet az ő érzelemvilágában, amikor azzal kell szembesülnie, hogy a rendőrség nem hisz neki, miközben a tettesek szabadon és büntetlenül garázdálkodva bármikor új támadásra szánhatják el magukat.


Lopott fotókkal riogatták


Ugyan kinek nem késleltetnék a felépülését a ránehezedő nyomás terhe alatt jelentkező poszttraumatikus tünetek – hangoztatta az orvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hónapokkal a történtek után ismeretlen behatolók látványos nyomokat hagytak Hedvig lakásában és szlovák nemzetiségű udvarlójának gépkocsijában, majd ezek után az autóbuszban egy szintén ismeretlen utas Hedvig mellett fényképeket nézegetett a feldúlt lakásról olyan módon, hogy azokat Hedvig is láthassa. Ráadásul egy időre még az egyetemista mobiltelefonját is elnémították.


Jozef Hasto elmondta: benne akkor állt be a döntő fordulat és akkor szánta el magát, hogy orvosként segítse Hedvig lelki gyógyulását, amikor kiderült, hogy a lány lakásában ismeretlenek jártak. “Akkor tudatosult bennem, hogy veszélyben van, valaki meg akarja félemlíteni.” Ez a további durva támadás Malina Hedvig megfélemlítését, elhallgattatását szolgálta, hogy adja fel a harcot vagy pedig lelkileg összeomoljon. Mindezt nyilván azért rendezték így, hogy Hedvigről egy notórius hazudozó képét fessék – fogalmazta meg az hátterében feltételezhető indítékokat az orvos, hozzátéve, hogy “persze, ezek csak feltevések.”


Nem csitulnak az indulatok


A magyar-szlovák kapcsolatokat is beárnyékoló ügy tavaly augusztusban azzal kezdődött, hogy Nyitrán két ismeretlen bőrfejű – a sértett kitartó állítása szerint – megverte Malina Hedviget, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség a nyomozást azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csak kitalálta a történetet. A lányt tavaly feljelentette két – a múlt hétig ismeretlen szlovák állampolgár. Az egyikük, a titkosszolgálat volt tagja azon a címen tett feljelentést, hogy a lány valótlanságot állítva annak a látszatát keltette, hogy Szlovákia nacionalista ország.


A másik feljelentő május elején öngyilkos lett. Feljelentésének és búcsúlevelének tartalma ismeretlen, de a lapok úgy tudják, hogy a pénzgondokkal küzdő és magyarellenes indulatainak a környezetében gyakran hangot adó gyári munkás egy híres nyitrai ügyvéd rokona, és hogy a feljelentése igen szakszerű jogi nyelven fogalmazta meg.

A rendőrség a feljelentések alapján már vádindítványt juttatott el az ügyészséghez. Ha a lányt bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik