Nagyvilág

Japán második helyen az öngyilkossági ranglistán

Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter hétfői öngyilkossága komor példája a makacsul magas japán öngyilkossági mutatónak.

Macuoka több mint harmincezer honfitársa követ el öngyilkosságot minden évben, ezzel Japáné a második legmagasabb öngyilkossági ráta a fejlett országok sorában. 2003-as adatok szerint a szigetországban minden százezer emberre 25,5 öngyilkosság jut, ennél csak Oroszországban rosszabb a helyzet, ahol 38,7 öngyilkosság esik százezer lakosra. A rendvédelmi szervek nyilvántartása szerint 2005-ben több mint 32 500 japán vetett véget önkezével az életének, 0,7 százalékkal több, mint 2004-ben.


Cél a visszaszorítás

A japánok körében hagyományosan magas az öngyilkossági hajlandóság, de igazán a tömeges elbocsátásokkal járó 1990-es évekbeli gazdasági recesszió idején ugrott meg az önkéntes halált választók száma. Ekkor emelkedett számuk évi harmincezer fölé, és többségük az ötvenes éveikben járó férfi volt. Míg azonban a japán gazdasági helyzetben az utóbbi években javulás állt be, az öngyilkosságok száma nem csökkent.


Tovább fokozza az aggodalmakat a csoportos öngyilkosságok jelensége. Ezeket az interneten keresztül szervezik meg, idegenek között.


A riasztó adatokra tekintettel tavaly júniusban kormányhivatalt hoztak létre az öngyilkosságok megelőzésére. Áprilisban egy szakértői csoport összeállított egy javaslatcsomagot, amely azt a célt tűzi ki, hogy 2016-ig húsz százalékkal (mintegy 25 ezerre) csökkentse az öngyilkosságok számát, többek között a lelki segítőszolgálatok támogatásával.


Depresszió is kiválthatja


Elemzők szerint a gazdasági növekedés gyümölcseit elsősorban a nagyvállalatok és azok alkalmazottai aratták le, miközben legtöbbször kis- és közepes vállalatok mentek csődbe.


Mások arra mutatnak rá, hogy az öngyilkosságot elkövetők gyakran keményen dolgozó emberek, akikre szorgosságuk miatt egyre több munkateher nehezedik, mígnem egészségügyi gondok vagy depresszió lesz úrrá rajtuk, munkahelyük azonban nem támogatja őket eléggé, ezért magányosnak és értéktelennek érzik magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik