Nagyvilág

Izrael letartóztatta a Fatah frakcióvezetőjét

Az izraeli hadsereg kedd hajnalban letartóztatta a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom parlamenti frakcióvezetőjét a ciszjordániai Náblusz melletti Balata menekülttáborban – jelentették palesztin biztonsági források, de megerősítette ezt a hadsereg is.

Először fordul elő, hogy a hadsereg letartóztat Fatah-képviselőt, a radikális Hamasz mozgalom tisztségviselői közül már többet előállítottak az utóbbi napokban Ciszjordániában amiatt, hogy a szervezet fegyveresei szüntelenül rakétákkal támadják Izraelt a Gázai övezetből.

A most letartóztatott Fatah-frakcióvezető, Dzsamal at-Tirávi egy személyben a mozgalomhoz kötődő, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres csoportnak a vezetője. Vele együtt letartóztatták az „al-Aksza” négy másik emberét is – közölték az idézett palesztin források, hozzátéve, hogy további hat palesztint vett őrizetbe a hadsereg az éjszaka Nábluszban.

A hadsereg megerősítette, hogy a menekülttáborban letartóztatott több személyt, köztük Tirávit, akit azzal gyanúsít Izrael, hogy különböző városokban elkövetendő öngyilkos merényletekkel bízott meg embereket, valamint egyéb szélsőséges tevékenységgel vádolják.

A múlt csütörtökön egy kiterjedt akció keretében több mint harminc Hamasz-tisztségviselőt vett őrizetbe a hadsereg, köztük egy minisztert és több parlamenti képviselőt, miközben a légierő offenzívát folytatott a Gázai övezetben a rakétákkal támadó palesztinok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik