Nagyvilág

Negyedszázad után amerikai-iráni csúcs

Az Egyesült Államok és Irán bagdadi nagykövete megkezdte Irakról szóló tárgyalásait az iraki főváros erősen védett zöld zónájában, Núri al-Máliki iraki kormányfő hivatalában.

Több mint negyedszázada, az amerikai-iráni diplomáciai kapcsolatok 1980-as megszakadása óta ez az első ilyen szintű hivatalos megbeszélés a két ország képviselői között. Előzőleg május elején a két külügyminiszter, Condoleezza Rice és Manusehr Mottaki folytatott egymással rövid eszmecserét Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyen.

Helyi idő szerint röviddel fél 11 előtt Máliki fogadta a két nagykövetet, az amerikai Ryan Crockert és az iráni Haszan Kazemi Komit, akik kezet ráztak, és bevezette őket a konferenciaterembe. Rövid beszédet mondott, majd elhagyta a termet. Irakot a tanácskozáson Muvaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó képviseli.

“Bagdad otthont ad az Egyesült Államok és Irán találkozójának, s remélem, hogy ez új kezdetet és egy fontos lépést jelent a térség számára – mondta a tanácskozás kezdete előtt Máliki. – Remélem, hogy a találkozó eredménye kölcsönös megértés lesz, és újabbak követik majd a problémák megoldása érdekében.”

“Azt akarjuk, hogy Irak mentes legyen minden nemzetközi erőtől, és ne váljon terrorszervezetek bázisává, ahonnan csapást mérhetnek szomszédaira. Irak nem lesz ugródeszka a szomszédos országokat érő fenyegetésekhez – folytatta a miniszterelnök. – Cserébe hasonló magatartást várunk más államoktól is, különösen szomszédainktól. A többnemzetiségű erők jelenléte Irak területén saját biztonsági erőink alakulásától függ.”

Washington és Teherán megegyezett, hogy a bagdadi tanácskozáson Irak ügyére szorítkoznak, és nem lesz szó az iráni atomprogramról. Megfigyelők szerint a mostani tanácskozás legfőbb témája az, mit tehet Washington és Teherán – együtt és külön-külön – az iraki felekezetközi erőszak megfékezéséért.

Teherán szerint az iraki biztonság helyreállításának elsődleges feltétele az amerikai erők távozása, Washington viszont azzal vádolja Iránt, hogy segíti a szélsőséges csoportokat Irakban – főként a síitákat – fegyverrel, pénzzel és kiképzéssel. Irán tagadja ezt, mire az Irakban állomásozó amerikai haderők általuk elkobzott, iráni gyártmányúnak ítélt rakétákat, aknákat és út menti elhelyezésre szánt robbanószerkezetet mutatnak be.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn egy teheráni konferencián azt hangoztatta, hogy a Bagdadban kezdett iráni-amerikai megbeszélések “és a lehetséges további tárgyalások” akkor járhatnak sikerrel, ha az Egyesült Államok hajlandó változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik