Nagyvilág

Megegyeztek Koszovóról?

Kompromisszumra jutott Koszovó jövőjéről egy horvát lap szerint Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Ezt a Jutarnij List, Horvátország legnagyobb napilapja közölte hétfőn “az orosz vezetéshez közelálló” forrásra hivatkozva. A kompromisszum értelmében ha Moszkva elfogadja az Ahtisaari-tervet, akkor Brüsszel és Washington cserében kétévi haladékot fogad el Koszovó ENSZ-tagsága ügyében, orosz katonák települhetnek Koszovó szerbek lakta részeibe, és a NATO, amely jövőre teljes jogú tagjai közé hívja Horvátországot, Albániát és Macedóniát, nem terjeszti ki ezt a meghívást Ukrajnára és Grúziára.

A lap szerint moszkvai diplomaták úgy vélik, hogy ez kielégítő megoldás a nagyhatalmak számára. A nyugat nagyon szeretné megoldani a kérdést a “nyolcak” június 6-8 között kitűzött csúcstalálkozójára.

Ezt a megoldást azonban nem valószínű, hogy üdvözölné Szerbia, amely szerint “elképzelhetetlen” a számára történelmileg oly fontos terület függetlensége, és azt várja, hogy szövetségese, Oroszország megakadályozza az elszakadását. Belgrád legkorábban 10-20 év múlva venné elő a végső státus kérdését, addig a tartomány szerinte maradjon autonóm, de nemzetközi felügyelet alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik