Nagyvilág

Kína vádakkal védekezik az USA ellen

Kína azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy alaptalan félelmeket gerjeszt a kínai fegyverkezés kapcsán.

Peking ezzel arra a jelentésre válaszolt, amelyet a Pentagon tett közzé pénteken a kínai katonai képességek fejlesztéséről. A kelet-ázsiai óriás szerint Washington a vádaskodással saját védelmi kiadásainak növelését akarja igazolni, és a tajvani függetlenségpártiakat bátorítja.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentése hátsó szándékokból túlozza el Kína katonai erejét, és terjeszti a kínai fenyegetésről szóló elméletet. Kína békeszerető állam – hangoztatja a pekingi külügyminisztérium közleménye, amely szerint a fegyverkezés minden szuverén állam előjoga biztonsága és területe védelmében.

Az amerikai védelmi minisztérium azt kifogásolta, hogy kevéssé átláthatók a kínai hadiipari fejlesztések, és aggódik Peking növekvő katonai kiadásai, valamint a műholdak megsemmisítését célzó kínai rakétakísérletek miatt, amelyek – álláspontja szerint – veszélybe sodorják az űrhatalmak érdekeit és a polgári űrrepülés biztonságát.

Tajvan ügyében megállapította, hogy “még nincs meg a katonai képessége, hogy biztosan végrehajtsa politikai elképzeléseit a szigettel kapcsolatban”. Erre a kitételre a pekingi közlemény azzal válaszolt, hogy az Egyesült Államok “rossz jelzéseket küld a tajvani függetlenségpártiaknak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik