Nagyvilág

Katonai létszámcsökkentés várható Irakban

Az Egyesült Államok ősszel valószínűleg csökkenteni fogja csapatai létszámát Irakban - nyilatkoztak amerikai kormánypárti szenátorok, akiket a The Washington Times hétfőn idézett.

Jeff Sessions konzervatív szenátor, az iraki háborús politika egyik ismert szószólója szerint George Bush elnöknek rá kell jönnie arra, hogy a jelenlegi csapaterősítési taktikát szeptembertől már nem lehet folytatni, vagyis a csapatok létszámának csökkentésére lesz szükség.

Sessions azt mondta a CBS televíziónak: ha csak valami rendkívüli dolog nem jön közbe, akkor a washingtoni kongresszus tagjainak többsége be fogja látni, hogy ki kell vonni a csapatok egy részét. Kifejtette, a tisztán látáshoz szükség lesz arra, hogy az iraki csapatok főparancsnoka, David Petraeus tábornok jelentést tegyen az iraki helyzetről.

A szenátor szerint “szinte bizonyos” az őszi létszámcsökkentés, és George Bush elnök is el kell fogadnia, hogy ez elkerülhetetlen.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségi vezetője hasonlóképpen nyilatkozott, mint mondta, ősztől új irányt fog venni az amerikai politika Irakban. Leszögezte, Bush elnök fogja kijelölni az új irányt.

A demokrata párti Carl Levin, a felsőház fegyveres erők bizottságának elnöke is azon a véleményen van, hogy Petraeus tábornok jelentése után a kormánypárti politikusok támogatni fogják az ellenzék által szorgalmazott csapatkivonást.

Míg azonban az ellenzéki Levinnek az a meggyőződése, hogy az őszi létszámcsökkentés a végső csapatkivonás kezdetét fogja jelenteni, addig Sessions szerint nem erről van szó. A republikánus politikus úgy látja, időt kell hagyni az iraki kormánynak arra, hogy “megerősödjön”, ez még néhány hónapot vehet igénybe, mialatt az amerikai csapatok alapvetően már csak támogató-kiképző szerepet vállalnának.

A két politikus egyetértett abban, hogy a cél egy olyan bagdadi kormány megteremtése, amely képes megőrizni az ország egységét, s ha kell, megvédeni Irakot egy külső fenyegetéssel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik