Külföld

További vádaskodások Malina Hedvig ügyében

admin
admin

2007. 05. 27. 18:23

Szlovákia elleni uszítással vádolják kormánypárti politikusok Bauer Editet, Szlovákia európai parlamenti delegációjának magyar tagját, aki felszólalt az Európai Parlamentben Malina Hedvig védelmében. Robert Fico miniszterelnök megismételte: a magyar politikai erők beavatkoznak a szlovák igazságszolgáltatás ügyeibe.

Robert Fico kormányfő a szlovák közszolgálati rádióban szombaton azt mondta, hogy a magyar politikai erők “a feszültségkeltés szándékával képtelen módon beavatkoznak a független szlovák igazságszolgáltatásba”, vasárnap pedig Anna Malíková Belousovová, a magyarellenességéről ismert koalíciós partner, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alelnöke (SNS) egyenesen a magyarok “előre kitervelt provokációjának” nevezte az esetet, amelynek ürügyén szerinte Bauer Edit és Magyarország EP-képviselői beavatkoztak Szlovákia belügyeibe. A Fico pártjához tartozó Marek Madaric kulturális miniszter, valamint a kereszténydemokrata Pavol Minárik európai parlamenti képviselő a közszolgálati televízióban azzal vádolta meg Bauer Editet, hogy Szlovákia ellen uszít.

Vladimír Palko ellenzéki kereszténydemokrata képviselő, a korábbi kormány belügyminisztere az egyik kereskedelmi televízió vitaműsorában – eddig elsőként – azt mondta: “Elképzelhetetlennek tartom, hogy Szlovákiában bármelyik bíróság elítélné Malina Hedviget”. Véleménye szerint a lány elleni vádindítvány alapján az ügyész végül nem indítja majd meg a büntetőjogi eljárást, ellenben az ügy “sehova nem vezető módon, politikai problémaként” a továbbiakban is napirenden lesz.

Ugyanebben a műsorban a belügyminiszter, Robert Kalinák is véleményt mondott, aki annak idején Robert Fico miniszterelnökkel együtt, nemzetközi sajtótájékoztatón bizonygatta, hogy a lányt színlelte csupán a megverését, a történetet kitalálta és a blúzára ő maga írt magyarellenes jelszavakat. “Semmi okom megkérdőjelezni a rendőrségi nyomozás eredményeit. Különösen ügyeltünk arra, hogy se én, se más belügyi vezető ne avatkozzon be a rendőrség munkájába” – mondta vasárnap Kalinák.

A műsor harmadik vendége, Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője úgy vélte, az ügy semmiképpen sem szokványos eset és igen csak zavaró, hogy a belügyminiszter és a kormányfő már a legelején arra törekedtek, hogy Malina Hedvig szavai ne tűnjenek hitelesnek.

A magyar-szlovák kapcsolatokat is beárnyékoló ügy tavaly augusztusban azzal kezdődött, hogy Nyitrán két ismeretlen bőrfejű – a sértett kitartó állítása szerint – megverte Malina Hedviget, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség a nyomozást azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csak kitalálta a történetet. A lányt tavaly feljelentette két – a múlt hétig ismeretlen szlovák állampolgár. Az egyikük, a titkosszolgálat volt tagja azon a címen tett feljelentést, hogy a lány valótlanságot állítva annak a látszatát keltette, hogy Szlovákia nacionalista ország. A másik feljelentő május elején öngyilkos lett. Feljelentésének és búcsúlevelének tartalma ismeretlen, de a lapok úgy tudják, hogy a pénzgondokkal küzdő és magyarellenes indulatainak a környezetében gyakran hangot adó gyári munkás egy híres nyitrai ügyvéd rokona, és hogy a feljelentése igen szakszerű jogi nyelven fogalmazta meg.

A rendőrség a feljelentések alapján már vádindítványt juttatott el az ügyészséghez. Ha a lányt bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.