Nagyvilág

Reménytkeltő ítélet a bolgár ápolónők ügyében

Ellentmondásba került egymással a líbiai bíróság két ítélete. Egy korábbi döntés halálra ítélt egy palesztin orvost és öt bolgár ápolónőt, mert szándékosan fertőztek meg 400 gyereket a HIV-vírussal. Most viszont egy másik döntés szerint igazat mondtak, amikor azt állították: beismerő vallomásukat kínzással csikarták ki a líbiai hatóságok.

Egy líbiai bíróság felmentette a rágalmazás vádja alól azt a palesztin orvost és öt bolgár ápolónőt, akit korábban halálra ítéltek az észak-afrikai arab országban, mert állítólag beoltottak – méghozzá szándékosan – mintegy 400 líbiai gyereket az AIDS-betegség vírusával.

A halálos ítélet nagyrészt éppen a vádlottak beismerő vallomásain alapult, amelyeket azonban állításuk szerint kínzással csikartak ki tőlük.

Azok a líbiai rendőrök, akiket így a kínzás vádja ért a palesztin orvos és a bolgár ápolónők részéről, rágalmazás címén magánvádas pert indítottak. Ebben a perben hozott most felmentő ítéletet egy tripoli bíróság.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az ügyben Bulgáriát, amely szerint ártatlanok a bolgár ápolónők, s Líbia azért koholta ellenük a pert, hogy palástolja szétzüllött egészségügyi rendszerének súlyos hiányosságait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik