Nagyvilág

Pokolgép robbant egy indiai piacon

Pokolgépes merényletet hajtottak végre szombaton egy zsúfolt piacon az északkelet-indiai Asszám államban, Guvahatiban. A robbantásban hét ember meghalt, további húsz pedig megsebesült.

A robbanószerkezetet egy taxiként üzemelő motoros tricikliben robbantották fel. Az indiai rendőrség az Asszám Felszabadítási Egységfront (ULFA) szakadár szervezetnek tulajdonítja a pokolgépes támadást. Korábbi titkosszolgálat információk szerint ugyanis az ULFA merényleteket tervezett Guvahati városának legforgalmasabb pontjain. Legutóbb május 14-én robbantott Guvahati kereskedelmi negyedében, akkor két ember halt meg, és nyolcan megsebesültek.



Pokolgép robbant egy indiai piacon 1

A merényletben használt jármû roncsa. (fotó: MTI/EPA)


A szervezet deklarált célja az olajban, földgázban és teaültetvényekben gazdag Asszám állam függetlenségének kivívása. A szakadár szervezet azzal vádolja az újdelhi kormányzatot, hogy az állam lakosait megfosztja ásvány- és más természeti kincseitől.


Az ULFA 1979 óta harcol a Banglades és Mianmar határán fekvő olajtermelő állam függetlenségéért, miközben mellette legalább harminc további fegyveres csoport folytat gerillaháborút Asszámban, ahol az erőszakcselekményeknek 1979 óta közel 20 ezer halottjuk volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik