Nagyvilág

Kiutasítottak egy magyar diplomatát Amerikából

Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője megerősítette az MTI-nek az egyik kereskedelmi csatorna péntek esti hírműsorában elhangzott információt, miszerint kiutasítottak Amerikából egy magyar diplomatát.

“Áprilisban valóban kiutasítottak az Egyesült Államokból egy beosztott diplomatát. Az eset a két ország kapcsolatát nem befolyásolta” – mondta Odze György az MTI érdeklődésére. A diplomata nevét és beosztását nem kívánta elárulni. A washingtoni magyar nagykövetség kulturális attaséját szeptemberben nevezték ki, de áprilisban már haza is küldték.


A TV2 Tények című műsorának információi szerint a diplomata a kulturális attasé volt, akinek egyik hozzátartozója lopási ügybe keveredett, és összetörte a diplomataautót, amelyben a rendőrök kábítószert is találtak. Ezt követően az amerikaiak kérésére hazaküldték a diplomatát.


A hírműsor arról is beszámolt, hogy a diplomata, aki áprilisban tért vissza washingtoni kiküldetéséből, nem pályázott meg újabb nagykövetségi állást, a Külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy jelenleg betegállományban van.


Gyors és korrekt megoldás született Washington és Budapest között mind az érintett család, mind a kétoldalú kapcsolatok szempontjából – nyilatkozott Simonyi András washingtoni nagykövet pénteken az MTI-nek. “Az amerikai oldal a legnagyobb korrektséggel járt el, az eset semmiféle nyomot nem hagyott a magyar-amerikai kapcsolatokban”- mondta.


Kifejtette, egyedi esetről van szó, a magyar és az amerikai hatóságok közötti gyors és profi együttműködés következtében a dolog tisztességesen rendeződött. “Személyi ügyekben nem nyilatkozunk” – mondta a nagykövet, jelezve, hogy nem kíván nevet említeni. Hozzátette, nem kívánja “sem megerősíteni, sem cáfolni” azt, hogy kiutasítás történt-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik