Nagyvilág

Az RMDSZ hátrányára változik a választási rendszer

Megszületett az elvi egyezség az - RMDSZ számára hátrányos - egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről Romániában, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Demokrata Párt (PD) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis egyaránt hajlandó támogatni az erről szóló törvénytervezetet.

Mihai Voicu, a választási törvény kidolgozására létrehozott parlamenti bizottság liberális elnöke bejelentette, hogy e három párt egyaránt támogatja a Pro Democratia Egyesület törvénytervezetét, amelyet a civil szervezet még 2003-ban dolgozott ki. Mint arról az erdélyi Krónika beszámolt, a tervezet lényegében vegyes választási rendszer bevezetéséről szól.

A honatyák felét egyéni választókörzetekben választanák – a szavazók nem listákra, hanem személyekre voksolnának –, a mandátumok másik felét pedig arányosan osztanák el regionális, megyei vagy helyi szinten. Emellett a jogszabály alkalmazása esetén a honatyák száma mintegy 20 százalékkal csökkenne.


“Megtisztítják” a politikát

Az egyéni választókörzetes rendszer bevezetését az utóbbi időben különösen Traian Basescu – hivatalába népszavazás eredményeként épp most visszatért – államfő szorgalmazta. Úgy vélte ugyanis, hogy szerinte ez a rendszer biztosítaná a “politikai osztály” megtisztítását. Miután ugyanis az államelnököt április 20-án a parlament felfüggesztette tisztségéből, Basescu a nyilvánosság előtt vallotta: az ellene szavazó 322 honatya nem a választók, hanem az “oligarchák” ellenőrzése alatt álló pártvezetők akarata szerint foglalt állást.

Ezért gondolta úgy, hogy a jelenlegi, tisztán listás szavazási rendszer helyett az általa javasolt forma szavatolná a nép akaratának érvényesülését a törvényhozó testületben. Basescu jelezte: ha a parlament nem fogad el időben erről szóló törvénytervezetet, népszavazást fog szorgalmazni ebben a témában.


A kisebbség rosszul jár

Mint a Krónika és több más romániai lap megállapítja, a hárompárti egyezség elegendő ahhoz, hogy a szükséges kétharmados többséggel a tervezetet kedvezően véleményezze a választási törvény kidolgozására létrehozott bizottság. A három alakulat honatyáinak száma a parlamentben biztosítja a sarkalatos törvény elfogadásához szükséges többséget. Mihai Voicu szerint a parlament valószínűleg az őszi ülésszak elején, szeptemberben szavazza meg a tervezetet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára azonban korántsem lenne kedvező az egyéni választókerületes szavazási rendszer, mert az kevesebb mandátumot biztosítana számára. A jelenlegi listás rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy a töredékszavazatok visszaosztása során olyan megyékben is képviselőket juttasson be a parlamentbe, ahol kisebbségben van a magyarság.

Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető a bukaresti Új Magyar Szónak úgy fogalmazott: ez a szerinte “cinikus törvénykezdeményezés” egyértelműen a jelenleg a szavazatok 38 százalékára számítható Demokrata Pártnak (PD) kedvez, mivel akár a 35 százalékos szavazatarányt is 51 százalékos rangra emelheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik