Nagyvilág

Metángázrobbanás egy szibériai bányában

Legkevesebb 28 személy vesztette életét csütörtökön metánrobbanás következtében egy szibériai szénbányában – közölte a kemerovói területi kormányzat szóvivője.

A 217 személy közül, aki a tárnákban és a vágatokban dolgozott a robbanás idején, közülük 178-at felszínre hoztak a bányamentők, a többiek sorsa egyelőre ismeretlen. A kimentettek között négy sérült van, hárman égési sérüléseket szenvedtek, a negyedik zúzódásokat. A mentés munkálatai folytatódnak.


A nyugat-szibériai Kemerovói terület novokuznyecki Jubilejnaja szénbányájában következett be a robbanás, közel az Uljanovszkaja bányához, ahol 110 bányász vesztette életét metánrobbanás következtében ez év márciusában. Mindkét bányát a Juzskuzbasszugol vállalat üzemelteti. 194 bányász és a bánya műszaki felügyeleti részlegének 23 szakembere tartózkodott a bányában a robbanás idején.


A vizsgálatok első eredményei szerint az okozta a robbanást, hogy valaki engedély nélkül beavatkozott a bánya elektronikus biztonsági rendszerének működésébe, aminek következtében a műszerek kisebb metánkoncentrációt mutattak a ténylegesnél.


A terület kormányzója a tulajdonos vállalatot tette felelőssé a történtekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik