Külföld

Kommunista verőlegények a román bíróság előtt

admin
admin

2007. 05. 24. 16:03

Büntetőjogi felelősségre vonás fenyeget Romániában 210 egykori börtönőrt, börtönigazgatót és börtöntábor-parancsnokot, akiket történészek a kommunista időszakban elkövetett kínzással vádolnak.

A kommunizmus bűntetteit kutató bukaresti állami intézet történészei 800 volt börtönőr, börtönigazgató és börtöntábor-parancsnok ügyében vizsgálódtak, akik a kommunista érában állítólag összesen 90 ezer foglyot, köztük sok ellenzékit bántalmaztak.

Az intézet 210 gyanúsított esetében adott át kutatási eredményeket és bizonyítékokat az ügyészségnek – idézte Stejarel Olarut, az intézmény igazgatóját a Cotidianul című bukaresti napilap csütörtöki számában. A bűncselekmények a testi sértéstől a szándékos emberölésig terjednek.

Olaru elmondta, hogy a román népesség-nyilvántartás adatai szerint a 210 feltételezett elkövető még életben van, napjainkban a legfiatalabb közülük 44, a legidősebb 99 éves. Hozzátette, hogy az általa vezetett intézet politikai foglyok számára fenntartott 44 börtön és 72 börtöntábor alkalmazottainak és rabjainak személyi aktáit vizsgálta át.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.