Nagyvilág

Újabb kérő az EMI zenekiadóra

Az EMI zenekiadó csoport ugyan bejelentette, hogy megállapodott a brit Terra Firma befektetőcsoporttal abban, hogy a Terra Firma felvásárolja, de amerikai sajtóértesülések szerint az EMI egykori első számú, már az Egyesült Államokban élő vezetője is bejelentette: egy másik befektető-társasággal támogatva kész ajánlatot tenni, és már az utolsó simításokat végzi ellenajánlatán.

Ennek értéke részvényenként 2,78 font lenne, míg a Terra 2,65 fontos ajánlatával szerezte meg az EMI beleegyezését. Ez 2,4 milliárd font vételárat jelent, ellentétben az EMI-re korábban ajánlatot tevő Warner Music részvényenként 2,60 fontos, összesen 2,1 milliárd fontos ajánlkozásával. A sajtó szerint a Warner Music számára sincs még vége a harcnak az EMI-ért.

A Terra Firma vezető illetékese mindenesetre már közölte, hogy az EMI-t, amely jelenleg a harmadik helyet foglalja el a zenekiadók világranglistáján, az első számúvá szeretné emelni, az után, hogy az EMI tavalyi üzleti évét 277 millió font veszteséggel zárta, forgalma 15 százalékkal csökkent és nem fizet osztalékot.

Elemzők szerint a visszaesést részint a nagy-britanniai kamatemelések, az általános fogyasztói bizalomvesztés, részint az illegális letöltés és másolás világméretű versenye magyarázza.

Az EMI jó két éve szeretne egyesüléssel kikerülni a nehézségekből, de sem az amerikai Warner Music-kal, sem a japán Sonyval és a német Bertelsmann-nal folytatott tárgyalások nem vezettek korábban eredményre, vagy mert az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet ellenezte az ügyletet, vagy mert az EMI kevesellte a kínált árakat. A Warner Music tavaly 4,2 milliárd dolláros, részvényenként 3,20 fontos ajánlattal indított, idén március elején már csak 2,60 fontot ajánlott részvényenként; az EMI elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik