Külföld

Irán megduplázta az urándúsítói számát

admin
admin

2007. 05. 23. 19:04

Irán az elmúlt hónapokban csaknem megduplázta az urándúsításhoz használható, rendszerbe helyezett gázcentrifugák számát a natanzi atomközpontban - derül ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentéséből, amelyet szerdán adtak át az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A bővítés nyolc, egyenként 164 centrifugát tartalmazó centrifugablokkot jelent. Két további blokkot tesztelnek, hármat pedig most építenek. A jelentés szerint Teherán ezzel ismételten figyelmen kívül hagyta a Biztonsági Tanács követelését. A testület két határozatban is szankciók kilátásba helyezése mellett szólította fel Iránt az urándúsítás beszüntetésére.

Teherán azt állítja, hogy mérnökeinek 4,8 százalékos dúsítottságú uránt sikerült előállítaniuk. Ez atomerőművek működtetéséhez megfelelő, atombomba gyártásához azonban túl alacsony dúsítottsági szint. A nemzetközi közösség azonban attól tart, hogy Irán nukleáris fegyver előállítására törekszik.

Az urándúsítás leállítására Irán legutóbb május 23-ig kapott 60 napos határidőt. Az ENSZ BT március 24-én fogadta el második, büntetőintézkedéseket foganatosító határozatát, és ebben felkérte a NAÜ-t, hogy 60 napon belül készítsen jelentést arról, Irán felfüggesztette-e az urándúsítást. A BT arra intette Teheránt: további lépésekkel számolhat, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

Az Egyesült Államok szerdán arra figyelmeztette Iránt, hogy véget kell vetnie a nemzetközi közösséggel szembeni dacnak, amellyel a teheráni vezetők tovább taszítják az elszigeteltségbe az országot. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő közölte, hogy az Egyesült Államok tanácskozni fog partnerországaival a további lépésekről, de most Iránon a sor, hogy eleget tegyen a BT követeléseinek, együttműködjön a NAÜ-val, és, ami a legfontosabb, – tette hozzá Johndroe – függessze fel az urándúsításhoz kapcsolódó tevékenységét.

Nicholas Burns amerikai külügyi ugyancsak határozottan elutasította a NAÜ főigazgatója, Mohammed el-Baradei javaslatát, hogy 1300 centrifuga erejéig engedélyezzék Irán számára a korlátozott urándúsítást.

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé szerdán a brit külügyminisztérium, amely szerint London a NAÜ-jelentés fényében konzultálni fog a szövetséges országokkal, és követeli az urándúsítás teljes leállítását, mert ez az egyetlen módja a bizalom helyreállításának, illetve a hivatalos tárgyalások megkezdésének Iránnal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.