Nagyvilág

Hillary Clinton sürgeti az iraki csapatkivonást

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns azt kérte a Pentagon vezetőitől, hogy minél előbb fogjanak hozzá az iraki csapatkivonás megtervezéséhez, ha eddig még nem tették volna.

Miközben a háborús pótköltségvetés vitájában a demokraták éppen meghátrálni látszanak – a törvénytervezet előző nap körvonalazódott változatában már nem szerepel az iraki csapatkivonás menetrendje -, a New York-i szenátor a kivonás “gyors megtervezését” sürgeti. Clinton személyesen találkozott Peter Pace tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével és levelet intézett Robert Gates miniszterhez.

Pace tábornok egy szenátusi meghallgatáson korábban közölte, hogy a védelmi minisztérium “nem adott még utasítást a teljes csapatkivonás tervének kidolgozására”. Clinton azután kereste meg a Pentagon felső vezetését, hogy Bagdad bejelentette: az iraki hadsereg terveket készít arra az esetre, hogy az amerikai csapatok távoznának.

“A kongresszusnak biztosnak kell lennie abban, hogy fel vagyunk készülve csapataink veszély nélkül történő kivonására” – mondta a volt first lady, aki hónapok óta a legnépszerűbb a demokrata párti elnökjelöltségre pályázó politikusok között. Kijelentette: ha a Pentagon még nem fogott volna hozzá a kivonás tervezéséhez, magyarázatot kell adnia arra, hogy ez miért nem történt meg.

A szenátor egyebek mellett arra hivatkozott, hogy “logisztikai rémálom” lesz, ha George Bush elnök jelenlegi csapaterősítési tervének kudarca esetén gyorsan ki kell majd vonni Irakból 150 ezer katonát és az ott lévő értékes technikát.

Hillary Clinton – akit bírálói máig következetlenséggel vádolnak, mert annak idején megszavazta az iraki inváziót, ma viszont a kivonást leghangosabban követelő politikusok közé tartozik, és “köpönyegforgatásáért” elnézést sem kért, mint több demokrata társa tette – a kivonási menetrendet illetően eddig többféleképpen nyilatkozott. A múlt héten igennel szavazott arra – az egyébként elbukott – törvényjavaslatra, amely teljes csapatkivonást írt volna elő 2008 márciusig, később viszont azt mondta, nem támogatja konkrét határidő kijelölését.

Clinton korábban kijelentette: ha őt választják elnökké, a legelső dolga az lesz, hogy befejezze az iraki háborút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik