Nagyvilág

Betiltják az utcai sörivást Oroszországban

Az orosz alsóház olyan törvénytervezetet fogadott el előzetesen, amely a felnőttekre is kiterjeszti a köztéri sörözés tilalmát.

A dumaképviselők által szerdán első olvasatban elfogadott tervezet egyben tízszeresére (jelesül százról ezer rubelre, vagyis közel hétezer forintra) emelné a bírságot, amit az utcán, téren, parkban, tömegközlekedési járművön és más nyilvános helyen söriváson ért szabálysértőktől kellene behajtani.

Az orosz honatyák a fiatalkorúaknak már két esztendeje megtiltották a köztéri sörfogyasztást. A rendőröknek azonban gondot okozott a különbségtétel a legálisan, illetve illegálisan söröző 18 év körüli fiatalok között, és a minimális bírságösszeg sem sarkallta őket túlságosan a jogérvényesítésre – jegyezték meg moszkvai megfigyelők.

Az Oroszországi Sörgyártók Szövetségének végrehajtó bizottsági elnöke nem híve az adminisztratív tilalmaknak, még kevésbé a borsos bírságolásnak. Természetes úton kell eljutnunk az európai sörfogyasztási kultúrához – mondta Vjacseszlav Mamontov a brit BBC orosz adásának. A szövetség szerint az Oroszországban fogyó sörnek alig hét százalékát isszák meg bárokban és vendéglőkben, ahol túl drágán mérik a folyékony kenyeret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik