Nagyvilág

Súlyos összecsapások Libanonban

Libanoni kormánycsapatok már második napja harcolnak az al-Kaidával kapcsolatba hozható Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyvereseivel Libanon északi részén. Az összecsapás 17 év óta a legsúlyosabb a térségben.

A libanoni kormánycsapatok most a Tripoli közelében lévő Nahr el-Barid menekülttábor bejáratánál lövik a Fatah al-Iszlám fegyvereseinek állásait. A hétfői összecsapások eddig kilenc civil halálos áldozatot követeltek palesztin kórházi források szerint, a vasárnapi harcok következtében 57 ember vesztette életét.


A sebesültek mintegy 70-en vannak. Az áldozatok száma növekedhet, mert az észak-libanoni, 40 ezres lakosú tábornak vannak olyan részei, ahová a mentők még nem tudtak eljutni. A táborban az al-Kaidával kapcsolatba hozható Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyveresei védekeznek.


Evakuálni akarnak


Egy szomszédos táborban gyülekező palesztin politikusok felszólították a bejrúti kormányt, hogy avatkozzon be a civilek védelmében, és tegye lehetővé, hogy a palesztin vörös félhold és a vöröskereszt evakuálhassa az áldozatokat a táborból, ahol nincs sem víz, sem áram. A libanoni hadsereg harckocsikat, csapatszállító páncélosokat és tüzérséget vonultatott fel a Fatah al-Iszlám fegyvereseivel szemben, akik aknavetőkkel válaszolnak.



Súlyos összecsapások Libanonban 1

Füst száll fel a Nahr el-Barid palesztin menekülttaborból (MTI)


Libanonban tucatnyi palesztin menekülttábor van, ezekben mintegy 350 ezer ember él. A táborok belseje gyakorlatilag nem áll a kormány fennhatósága alatt. A Fatah al-Iszlám a múlt ősszel kezdett fegyveresek kiképzésébe Nahr el-Baridban.


A Fatah elítélte


“Az úgynevezett Fatah al-Iszlámnak semmi köze a Fatah mozgalomhoz vagy más palesztin szervezethez, és nem része a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek sem” – tudatta közleményében Abbász mozgalma.


A palesztin elnök mozgalma felszólította a Nahr el-Barid és a Beddávi palesztin menekülttábor lakóit, hogy szigeteljék el a fegyveres csoportot. A Fatah tudatta, hogy Libanon szuverenitásának és egységének megőrzésében érdekelt, és elítéli a Libanon belügyeibe való beavatkozási kísérleteket.


Súlyos csapás


Politikai források szerint a libanoni hadsereg tartózkodik attól, hogy a fegyvereseket a tábor területén belül is üldözze. Egy 1969-ben kötött összarab megállapodás kitiltja ugyanis a libanoni hadsereget az ország 12 menekülttáborából. Az 1975–1990 között lezajlott libanoni polgárháború óta a vasárnapiak voltak a legvéresebb összecsapások. 27 kormánykatona, a Fatah al-Iszlám 15 harcosa és 15 civil vesztette életét.


Szíria még vasárnap ideiglenesen lezárta két, észak-libanoni határátkelőjét az összecsapások miatt, „a szíriai és a libanoni lakosok biztonságának megőrzése” érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik