Nagyvilág

Mégis az ellenzék nyerte a bolgár EP-választásokat

A vasárnap közölt exit poll-adatokkal ellentétben a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű ellenzéki párt nyerte meg a délkeleti-európai ország első európai parlamenti választásait, ha csak kis különbséggel is – derül ki a hétfő reggel közölt előzetes hivatalos eredményekből.

A GERB a szavazatok 21,69 százalékát szerezte meg, a második legjobb eredményt elérő kormányzó Bolgár Szocialista Párt (BSZP) pedig 21,41 százalékát.


A választásokon győztes parlamenten kívüli jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a vasárnapi szavazás szerint minden bizonnyal öt képviselőt küldhet Brüsszelbe, ugyanúgy ahogy a fő kormányerőnek számító Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a török kisebbséget képviselő DPSZ. A bolgár szélsőjobboldali párt, az ATAKA két képviselőt jutatt az EP-be, míg a szocialisták és a törökök mellett a harmadik kormánypártnak, az excár vezette liberális NDSZV-nek is sikerült egy képviselőt az európai parlamentbe küldenie.


A 27 százalékos részvétel mellett zajlott választás a bolgár szélsőjobb szövetség, az ATAKA stabilizációját hozta, hiszen az előzetes felmérések alapján nem sokan számítottak arra, hogy sikerül megismételni a tavaly októberi elnökválasztáson elért tíz százalék feletti eredményüket. Ezzel szemben a szociálistáknak úgy sikerült viszonylag jó eredményt elérniük, hogy a párthoz tartozó gazdasági és energetikai miniszter ellen egy hónapja indult rendőrségi eljárás korrupció alapos gyanúja miatt, ami a felmérések szerint a BSZP gyengüléséhez is vezethetett volna.


A központi választási bizottság által közzétett eredmény az összes szavazat összeszámlálása utáni állapotot mutatja, de a bizottság csak kedden vagy szerdán jelenti be hivatalosan, hogyan oszlik meg a pártok között Bulgária 18 európai parlamenti helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik