Külföld

Hűvös viszony az EU–orosz-csúcs után

admin
admin

2007. 05. 21. 12:16

A Szamarában tartott, sikertelen EU–orosz csúcskonferencia után meghatározatlan időre elhalasztotta az unió az Oroszországgal tervezett új pertnerségi megállapodást – közölték német kormányforrások hétfőn.

Az idézett források szerint ugyancsak elnapolták a közös szabadkereskedelmi övezet létrehozásának tervét. Az EU ugyanakkor elviekben támogatja Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez, de ragaszkodik ahhoz, hogy Moszkva előbb oldja meg a Szibéria feletti átrepülésekkel kapcsolatos problémát.

Berlinben ezzel egy időben közölték azt is, hogy Horst Seehofer mezőgazdasági miniszter újabb közvetítést tervez a lengyel húsimport orosz tilalma miatt Varsó és Moszkva között kialakult viszály rendezése érdekében.Az EU és Moszkva között egyre feszültebb a hangulat (MTI)Amint az már előre látható volt, a Szamara melletti csúcson sem sikerült megindítani a tárgyalásokat egy új (energiafejezetet is tartalmazó) EU–orosz partnerségi megállapodásról, amit Lengyelország az orosz húsembargó miatt vétóz.

Nem mindig sikerül kölcsönösen meggyőzni egymást – ismerte el Angela Merkel, az EU-elnök Németország kancellárja a Volzsszkij Utyosz-i szanatóriumban lezajlott csúcsülés után, de kifejezte reményét, hogy az egyes EU-tagok még nyitott problémái belátható időn belül rendeződnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.