Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Kelet-Afganisztánban

Öngyilkos merénylő tíz embert megölt és mintegy harmincat megsebesített vasárnap a kelet-afganisztáni Paktia tartományban - közölte a belügyminisztérium. A támadás elkövetését eddig senki sem vállalta magára.

A merénylő az övére erősített pokolgépet a Pakisztánnal határos tartomány székhelye, Gardéz egyik piacán hozta működésbe – közölte Gulam Dasztagir, a helyi rendőrkapitány helyettese. Rahmatullah Rahmat paktiai kormányzó szerint a merénylő akkor robbantott, amikor külföldi katonák konvoja elhaladt a piac utcáján.

Egyelőre nem tudni, hogy a katonák között vannak-e sebesültek. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) ellenőrzi a támadásról érkező híreket. Az ISAF sajtószolgálata beszámolt egy körzetbeli incidensről, amelynek áldozatai között a nemzetközi erők kötelékébe tartozó katonák is voltak, de az nem világos a közleményből, hogy a gardézi támadásról van-e szó benne.

A rendőrfőnök-helyettes szerint – a korábbi támadások többségétől eltérően – a mostani merénylet célpontjai nem afgán vagy szövetséges katonák voltak. Nem zárta ki, hogy a támadó Pakisztánból érkezett.

Egy nap leforgása alatt ez volt a második öngyilkos merénylet Afganisztánban. Szombaton a NATO három német katonája és hat afgán polgári személy halt meg Kunduz egyik piacán egy merényletben, amelyet állításuk szerint a szunnita szélsőséges tálibok követtek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik