Nagyvilág

Bugár Béla hitelesnek tartja Malina állítását

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) korábbi elnöke ostobaságnak nevezte Robert Fico szlovák kormányfő "megerősítését", miszerint a nyitrai magyar egyetemistát senki sem verte meg, és hogy Malina Hedvig maga találta ki az őt ért támadás történetét.

Bugár az egyik szlovák kereskedelmi televízióban mondott vasárnap véleményt, ahol vitapartnere, Viliam Veteska, a Néppárt-HZDS és a szlovák parlament alelnöke az ismert hivatalos szlovák álláspontnak megfelelően képviselt Bugáréval ellenkező álláspontot, egyszersmind azonban azt sem zárta ki, hogy a vizsgálat során a rendőrség esetleg mégis elmulasztott valamit.

A Csallóközben élő és Nyitrán tanuló egyetemistát – állítása szerint – tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, meg magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két hét múltán azzal zárta le a vizsgálatot, hogy Malina Hedvig csupán színlelte a megveretését. A rendőrség és Robert Kalinák belügyminiszter, valamint Robert Fico kormányfő kitaláltnak minősítette a történetet, s ma is ez a hivatalos szlovák vélemény. A lány ellen a vallomásában elhangzottak miatt – egy feljelentés alapján, amelynek szerzőjét a hatóság titokban tartja – hamis tanúzás címén ügyészi vádindítvány készült. Ha a bíróság ezt elfogadja, Malina Hedviget öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

“Hedvignek hiszek és hiszek a bíróság pártatlanságában, szakszerűségében” – mondta Bugár, és kifejtette: a Malina Hedvig ellen várható perben ugyanis majd egy elfogulatlan bíróság lesz hivatott a valós részletek és összefüggések felderítésére, s egy ezek alapján kimondott döntés meghozatalára. Bugár reményei szerint a bírósági per során feltárul az, ami kilenc hónapja – nemzetiségi hovatartozástól nem függetlenül – megosztja a közvéleményt.

Viliam Veteska helyettes házelnök a televíziós vitaműsorban ugyan határozottan ellene szólt Bugár véleményének, a szlovák politikai térfélről elsőkét nevezte lehetségesnek, hogy a nyomozás során valamilyen körülményeket talán mégis elmulasztottak vizsgálni. Ettől függetlenül azonban határozottan tett hitet a rendőrség szavahihetősége mellett, ellentétben Bugárral, aki egyértelműen Malina Hedvig állításait hiszi igaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik