Külföld

Basescu újra elfoglalhatja az elnöki széket

admin
admin

2007. 05. 20. 18:39

A csaknem teljes szavazatszámlálás megerősíti a korábbi részleges népszavazási eredményeket Romániában. A szavazók háromnegyede kiállt a Basescu mellett.

A szavazásra jogosult románok 44,04 százaléka vett részt a Traian Basescu leváltásáról szóló referendumon, amelyen a jelenlévők 74,3 százaléka voksolt az elnök menesztése ellen, és csak 24,92 százaléka foglalt állás a leváltás mellett – jelentették be vasárnap este Bukarestben. Ezek az adatok már az összes szavazat 98,78 százalékának a megszámlálásán alapultak.


Diadalt aratott az államfő

Ez megerősítik a korábban már nyilvánosságra hozott becsléseket, vagyis a tisztségéből a parlament által egy hónappal ezelőtt felfüggesztett Traian Basescu visszatérhet a Cotroceni-palotába.
Basescu joggal éli meg győzelemként a népszavazás eredményét, hiszen a szavazásra jogosultak összlétszámának több mint egyharmada voksával tette le a garast hivatalban maradása mellett. Az elnök felfüggesztését és leváltását szorgalmazó politikai erők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a referendumon való részvételi arány sokkal alacsonyabb volt a korábbi napokban közzétett felmérések előjelzéseihez képest.A hivatali visszaéléssel vádolt államfõ elhagyja a szavazófülkét (MTI)Bukaresti elemzők, akik a különféle televíziós csatornák beszélgető műsoraiban fejtik ki véleményüket, szinte egyöntetűen vallják: ez a népszavazás jelentős “mozgásokat” fog gerjeszteni nemcsak a belpolitikai paletta szereplői, a hatalmi ágak közötti viszonyban, hanem a pártokon belüli erőviszonyok terén is.


Hogyan tovább?


Úgy tűnik, a liberálisok és az RMDSZ folytatja a koalíciós kormányzást, a koalícióból korábban kizárt – Basescut támogató – Demokrata Párt (PD) pedig ellenzékben kíván maradni. Senki nem biztos ugyanakkor abban, hogy nem lesznek-e előrehozott választások. E pillanatban egyelőre mindenki az alkotmánybíróság döntésére vár, amely megállapítja majd, hogy érvényesnek tekintendő-e a népszavazás.


Markó Béla hétfői bukaresti sajtóértekezletén kifejtette: most a belpolitikai stabilitás megteremtése a cél, világos, átlátható parlamenti többséget kell kialakítani a kormányzás számára. Bejelentette: mihelyt ez a stabilitás megteremtődik, leköszön jelenlegi miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, hogy az RMDSZ ügyeinek szentelhesse erejét.


Sokan latolgatják, miként cselekszik majd a hivatalába visszatérni készülő Basescu. Ő már jelezte szándékait, például azt, hogy a parlamenttől egy hónapon belül várja az egyéni választókörzetes rendszer bevezetéséről szóló törvény elfogadását, s ha ez nem történik meg, népszavazást kezdeményez ez ügyben. A szombati referendum eredményének megismerése után rögtön úgy nyilatkozott, hogy eltökélt szándéka elősegíteni a “politikai osztály” megreformálását, ismételten bírálva a politikai döntéseket befolyásoló “oligarchákat”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.