Nagyvilág

Megfeneklett az EU-orosz kapcsolat

A Volga parti EU-orosz csúcstalálkozón az unió megvédte Lengyelországot és a Balti-államokat valamint az orosz ellenzékieket, Putyin szerint az uniónak meg kell oldania belső problémáit. Nincs új partnerségi megállapodás.

Az EU pártját fogta három kelet-európai tagjának, Lengyelországnak, Litvániának és Észtországnak, amelyek viszályban állnak Oroszországgal politikai hátterű kereskedelmi korlátozások, illetve egy szovjet hősi emlékmű áthelyezése miatt. Amint az már előre látható volt, a Szamara melletti csúcson sem sikerült megindítani a tárgyalásokat egy új (energiafejezetet is tartalmazó) EU-orosz partnerségi megállapodásról, amit Lengyelország az orosz húsembargó miatt vétóz.

Nem mindig sikerül kölcsönösen meggyőzni egymást – ismerte el Angela Merkel, az EU-elnök Németország kancellárja a Volzsszkij Utyosz-i szanatóriumban lezajlott csúcsülés után, de kifejezte reményét, hogy az egyes EU-tagok még nyitott problémái belátható időn belül rendeződnek.

Putyin támadta a lengyel gazdasági önzést

A házigazda Vlagyimir Putyin orosz elnök nem dramatizálta azt a tényt, hogy megrekedt az EU-orosz startégiai partnerség jogi alapjainak szilárdítása. – Megértjük, hogy a tárgyalások megkezdése előtt az EU-nak meg kell oldania belső problémáit – mondta. Nyilvánvalóan Lengyelországra célozva, Putyin támadta egyes EU-tagok “gazdasági önzését”. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Merkelhez hasonlóan európai ügynek minősítette a húsvitát.


Megfeneklett az EU-orosz kapcsolat 1

Nem õszínte a mosoly (MTI/EPA)



Mi több, Barroso indokolatlannak ítélte a tilalmat, amelyet Oroszország annak veszélyére hivatkozva tart fenn már másfél éve, hogy Lengyelországon keresztül máshonnan származó, rossz minőségű hús kerülhet az orosz piacra. Ha megalapozott lenne a tiltás, mi magunk sem engednénk a lengyel húskészítmények forgalmazását az unión belül – mutatott rá Barroso, utalva az EU-ban érvényesülő szigorú fogyasztóvédelmi normákra.

Az EU a szolidaritáson alapul

“A lengyel probléma európai probléma. A litván és az észt probléma ugyancsak EU-probléma. Aki szoros együttműködést akar, annak nagyon fontos megértenie, hogy az EU a szolidaritás elvein alapul” – hangoztatta az EU-bizottsági elnök. Barroso egyben hangsúlyozta a szabadság, a jogállamiság és a demokrácia értékeinek jelentőségét Európában, jelezve, hogy Oroszországot is az európai államok közé sorolja.

Orosz rendszerbíráló ellenzékiek panaszkodtak, hogy a rendőrök megakadályozták sokuk eljutását egy olyan demonstrációra, amelyet az EU-csúcshoz időzítettek Szamarában hatósági engedéllyel. Moszkvai rendőrök a Seremetyjevo-1 repülőtéren elvették a személyi okmányokat és a jegyeket a sakkvilágbajnokból polgárjogvédővé vált Garri Kaszparovtól és a Másik Oroszország Kreml-ellenes koalíció más vezetőitől, meggátolva, hogy Szamarába repülhessenek.

Putyin: nem félünk a marginális csoportoktól

Merkel aggodalmát fejezte ki, amiért egyes demonstrálni kívánóknak gondjaik voltak a Szamarába való elutazással. Putyin elismerte, hogy a rendőrök nem mindig indokoltan lépnek fel a protestáló ellenzékiekkel szemben, de úgy vélte, hogy ilyesmi másutt, így Németországban is előfordul.


Megfeneklett az EU-orosz kapcsolat 2

Ellenzéki tüntetõk Oroszország Putyin nélkül feliratú zászlókkal tüntettek Szamarában (MTI/EPA)



“Nincs miért félnünk a marginális csoportoktól” – utalt az orosz elnök a Másik Oroszországra, egyben hangoztatva, hogy aki a törvényes keretek között akar demonstrálni, annak meglesz rá a lehetősége. Putyin élesen bírálta az észt rendőrség fellépését a tallinni szovjet hősi emlékmű hirtelen áthelyezése által kiváltott zavargások során. “Tallinnban megöltek egy tüntetőt… Ez tudatos emberölés volt. Hagyták őt elvérezni” – vádolta az észt rendőröket az orosz elnök. De Oroszországban emiatt nem merül fel az a kérdés, hogy kell-e fejleszteni az EU-hoz fűződő kapcsolatokat – jegyezte meg.

Putyin egyben óva intette az újságírókat az elhamarkodott következtetésektől Anna Politkovszkaja Kreml-bíráló újságírónő moszkvai és Alekszandr Litvinyenko dezertált állambiztonsági tiszt londoni megölésével kapcsolatban, még a nyomozás lezárása és a bíróság értékelése előtt.

Merkel kiemelte azt az egyezséget, amely szerint a két fél (egy új grémium keretében) megvitatja a külföldi beruházóknak az orosz stratégiai ágazatokba való bejutására vonatkozó törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik