Nagyvilág

Malina diáktársai szerint koncepciós per folyik

Akik ott voltunk, mind neki hiszünk, mert ha nem hinnénk, a saját józan ítélőképességünkben kellene kételkednünk – mondta a pozsonyi Új Szónak pénteken Malina Hedvig diáktársa, egyike azoknak, akik jelen voltak, amikor a lány tavaly augusztus 25-én véresre verve, sokkos állapotban lépett be a nyitrai egyetem tanszékére.

A kilenc szemtanú közül hárman nyilatkoztak a lapnak, de ők is csak névtelenül. Nem értik, miért kételkednek a hatóságok a lány igazában, mint ahogy azt sem értik, hogy őket, mint az összevert Malina Hedviggel elsőként találkozó személyeket miért csak a történtek után hat hónappal hallgatta ki a szlovák rendőrség, s hogy akkor miért vártak tőlük minden részletre kiterjedő vallomást. A szemtanúk a lapnak egybehangzóan írták le a történteket.

„Egy ideig próbáltuk a környezetünkben is meggyőzni a kételkedőket, még az internetes fórumokra is írtunk, de mára feladtuk, mert a magyarellenes mocskolódásokkal szemben nem számítanak az érveink. Kilenc ember sajnos nem tud meggyőzni egy országot. Azt hittem, ilyesmik csak a Szovjetunióban történtek a koncepciós perek idején, de úgy látszik, nálunk is minden megtörténhet” – így a nyitrai magyar egyetemista.

Az Új Szó kommentárban is foglalkozik az üggyel. „Az igazság itt már nem a legfontosabb kérdés, mert az igazság címkét: nemzetiséget kapott. Egy dolog biztos: akárhogy végződjék is, Malina Hedvig ügye fekete foltja marad a szlovák igazságszolgáltatásnak” – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik