Nagyvilág

Bemutatkozott Sarkozy kormánya

Claude Guéant, a francia elnöki hivatal vezetője pénteken az Elysée-palota udvarán bejelentette az új kormány összetételét. Nicolas Sarkozy államfő választási ígéreteinek megfelelően alaposan átszervezte a minisztériumokat, számukat felére csökkentette, és közel felük élére nőt nevezett ki.

A Francois Fillon vezette új kormányt 15 miniszter alkotja, akik között hét nő van. Első ülését péntek délután tartja, feladata reformok véghezvitele lesz.

A politikai nyitás jegyében Franciaország legnépszerűbb baloldali politikusa, a 67 éves Bernard Kouchner kapta meg a külügyi és az európai ügyekért felelős tárcát. A több humanitárius világszervezetet által alapított “Francia Orvosok” emblematikus figurája korábban Koszovó ENSZ-főképviselője és Lionel Jospin szocialista kormányának egészségügyi minisztere volt. A francia politikusok közül egyedüliként támogatta az Egyesült Államok iraki beavatkozását. Személyével az emberi jogok képviselete válik a francia diplomácia legfőbb feladatává. Ugyanakkor Nicolas Sarkozy köztársasági elnökkel ellentétben Kouchner támogatja Törökország európai uniós csatlakozását.


A centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) nemzetgyűlési frakcióvezetője, a 45 éves Hervé Morin kapta a védelmi tárcát. A centrista politikus az elnökválasztás két fordulója között a pártelnök Francois Bayrouval ellentétben támogatta Sarkozy államfővé választását.


Bemutatkozott Sarkozy kormánya 1

Bemutatkozott Sarkozy kormánya 2

Az új kormány néhány tagja (balról): Hervé Morin, Bernard Kouchner, Rachida Dati, Alain Juppé (forrás: Le Figaro)

Bemutatkozott Sarkozy kormánya 3


A kormány második embereként, egyetlen államminiszterként tér vissza a francia politika életbe a 61 éves Alain Juppé a környezetvédelemért és a tartós fejlődésért felelős tárca élén. Jacques Chirac leköszönt államfő egykori miniszterelnökét a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) elődjének illegális pártfinanszírozási ügyei miatt 2004-ben 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.


A korábbi bejelentéseknek megfelelően Sarkozy létrehozta a “bevándorlási, integrációs, nemzeti identitási és fejlesztési-együttműködési minisztériumot”. Élére az 59 éves Brice Hortefeux, a köztársasági elnök legrégebbi és legbizalmasabb politikai barátja került.


A korábbi munka- ás szociálisügyi miniszter, Jean-Louis Borloo kapta a reformokért felelős, átszervezett gazdasági, pénzügyi és munkaügyi tárcát. A volt védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie lett a belügyminiszter.


Francia minisztérium élére először került észak-afrikai származású politikus a 41 éves Rachida Dati igazságügyi miniszter személyében.


A Szocialista Párt korábbi gazdasági főtitkára, Eric Besson – aki a két forduló között pártolt át Ségolene Royal szocialista jelölttől Sarkozy táborába – közvetlenül az államfő mellé rendelt, a “közélet értékeléséért” felelős államtitkár lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik