Nagyvilág

Történelmi vasútozás Észak- és Dél-Korea között

Több mint fél évszázad után átgördültek csütörtökön az első vonatszerelvények az Észak- és Dél-Koreát elválasztó erődített fegyverszüneti övezeten.

A két Korea közti 2000-es csúcstalálkozón született egyezség a vasúti összeköttetés helyreállításáról. Az összekötő sínpályákat, amelyeket a koreai háborúban (1950–1953) romboltak le, már 2003-ban helyreállították dél-koreai költségen, de a vasúti közlekedés mostanáig nem indult meg a felek meg-megújuló vitái miatt. A próbajáratok elindítását az tette most lehetővé, hogy tetemesen javult a légkör Phenjan és Szöul között, miután megállapodás született februárban Észak-Korea atomprogramjának felszámolásáról.

Az északi fél nem győzi azonban hangsúlyozni, hogy csak próbajáratokról van szó. Phenjan többször is visszautasította a közelmúltban Szöul kérését, hogy létesítsenek állandó vasúti összeköttetést.



Történelmi vasútozás Észak- és Dél-Korea között 1

Kezet feg egymással egy észak-koreai kalauz és egy dél-koreai forgalmista. (fotó: MTI/EPA)


Ri Dzse Dzsung dél-koreai országegyesítési miniszter a demilitarizált övezettől 12 kilométerre délre fekvő Munszan vasútállomásán rendezett ünnepségen történelmi jelentőségűnek nevezte a vasúti közlekedés újraindítását, és kijelentette: az esemény a két ország egységét jelképezi. A dél-koreai elnöki hivatal szóvivője „a béke kezdeteként” jellemezte a fejleményt.

Egy-egy szerelvény haladt keresztül a két országot elválasztó fegyverszüneti demarkációs övezet nyugati és keleti szektorán, az egyik Dél-Koreából ment Észak-Koreába, a másik fordítva. Mindkét szerelvényen 150 személy utazott, 100-100 dél-koreai és 50-50 északi. Mindkét vonat mintegy 25 kilométeres távot tett meg mindössze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik