Nagyvilág

Törökország nem kér a Mediterrán Unióból

Törökország visszautasította, hogy az Európai Unió alternatívájaként a Nicolas Sarkozy francia elnök által javasolt „Mediterrán Unió” tagja legyen.

A szerdán hivatalba lépett új francia elnök hevesen ellenzi Ankara EU-csatlakozását, és azt javasolta, hogy ehelyett a földközi-tengeri államok részvételével hozzanak létre egy országcsoportot, amelyben Törökországnak fontos szerep jutna. „A földközi-tengeri együttműködés és az EU-n belüli együttműködés két különböző dolog. Törökország megkezdte az EU-s csatlakozási tárgyalásokat, és benne van a tárgyalási folyamatban” – szögezte le Abdullah Gül török külügyminiszter.

„Ha akadályokat emelnének a tárgyalási folyamat útjába, az azt jelentené, hogy nem tisztelik a korábbi aláírásokat és kötelezettségvállalásokat. Nem várom azt, hogy ez történjék” – mondta. Törökország 2005-ben kezdte meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat valamennyi tagállam jóváhagyásával, számos politikai és emberi jogi reform végrehajtása után.

Több európai politikus, közöttük Nicolas Sarkozy és Angela Merkel német kancellár nyíltan ellenzi a 74 milliós, többségében muzulmán lakosú, viszonylag szegény Törökország EU-tagságát. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja azonban közölte, hogy tiszteletben tartja a korábbi aláírásokat és nem akadályozza Ankara csatlakozási tárgyalását. A török diplomaták hasonló pragmatizmust várnak Sarkozytől is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik