Nagyvilág

Slota magyarokkal riogat

Ján Slota csütörtökön ismét a magyarok autonómiatörekvéseinek veszélyével riogatta a szlovákokat pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A kormányhoz tartó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke ezúttal olyan térkép felmutatásával igyekezett meggyőzni az újságírókat, amely szerinte a magyarok területi autonómiájának határait, az „autonómia keretében önállósítandó területeket” jelöli ki. Ismeretei szerint a magyarok saját politikai autonómiájuk érdekében indítottak kampányt, amelynek keretében a jelzett térképeket ábrázoló pólókat és szórólapokat osztogatnak, ráadásul – mint mondta – „többféle autonómiaváltozatot is népszerűsítenek”.

A magyarellenességéről ismert politikus szerint a veszély igen komoly, hiszen szemmel látható, hogy Szlovákiával most az történik, ami néhány éve „a koszovói statútum esetén történt Szerbiával, amikor Koszovó szinte a független államiság szintjét jelentő autonómiát” élvezett – idézte a TASR szlovák hírügynökség.

Slota szerint a magyar autonómia fenyegető veszélye a szlovákok mindent problémáját felülírja. Mint mondta, ezt ajánlatos tudomásul venni, mert „amikor már átmetszett torokkal fogunk fetrengeni az utca kövén, akkor már mindegy lesz, hogy húsz vagy egy betegbiztosítója lesz-e az országnak” – utalt a jelenleg folyó belpolitikai vitára. A kitartó magyarellenességéről ismert Slota szerint a magyar autonómiaveszély minden eddiginél komolyabb és valós veszély, mi több, szavai szerint „a Malina Hedvig-ügy is ennek a része”.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát állítása szerint tavaly azért verte meg két ismeretlen bőrfejű, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség szerint a lány csak kitalálta megveretésének történetét, s ezzel félrevezette a rendőrséget. Ezért – a már megszületett vádindítvány szerint – hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt állíthatják bíróság elé, és ítélhetik öt év szabadságvesztésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik