Nagyvilág

Irak szétesett, több polgárháború folyik egyszerre

Irak mára gyakorlatilag szétesett, és egyszerre több polgárháború is zajlik az országban - áll az egyik vezető londoni stratégiai kutatóműhely elemzésében.

A Királyi Külügyi Intézet – székhelye után közkeletű nevén Chatham House – jelentése szerint az amerikai és a brit kormány, valamint a szélesebb nemzetközi közösség „továbbra is csak küszködik” annak megértésével, hogy mi is történik Irakban. Az elemzések e kudarcának következményeként az alkalmazott stratégiák idealizált állapotokra épülnek, arra, hogy „minek kellene történnie” Irakban, és nem a valóságot tükrözik.

A Chatham House szerint olyan stratégiákra lenne szükség, amelyek realitásként veszik figyelembe, hogy az iraki társadalom szövedéke foszlányaira hasadt, hogy nem egy polgárháború és nem egy felkelés zajlik egyszerre, hanem több, a különböző közösségek és szervezetek között, és hogy az al-Kaida terrorszervezet jelenléte nagyon is valós Irakban.

A londoni kutatóközpont úgy látja: Irak szektariánius, nemzetiségi és törzsi politikai csoportosulások által ellenőrzött régiókra darabolódott fel, és a központi kormány nem képes hatalmát egyenlő mértékben és hatékonyan gyakorolni az ország egész területén. A kormány legjobb esetben is „egyike a több, államszerű képződménynek” – áll az elemzésben.

A Chatham House szerint a robbantásos merényletek számából megítélve a helyzet most ugyanolyan veszélyes, mint az amerikai csapaterősítés Bagdadba vezénylése előtt volt. A tömeges haláleseteket okozó pokolgépes támadások száma márciusban és áprilisban nem változott, és e merényletekben csak áprilisban 1500 polgári személy halt meg. A csapaterősítésnek jó eséllyel csak annyi eredménye volt, hogy a felkelést a szomszédos városokba szorította át.

Az elemzés szerint a jelenlegi bizonyítékok alapján már nem lehet feltételezni, hogy Irak egységes államképződményként fennmarad. Ha az amerikai és brit vezetés a pusztító terrortámadások közepette is fenn akarja tartani a síita önmérsékletet, akkor az iraki politika kulcsfontosságú és tartós tényezőjeként kell elismernie a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette mozgalmat, amelyet mélyebben be kell vonni a politikai folyamatokba – állapítja meg a Chatham House.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik