Nagyvilág

Eldőlt: Brown lesz az új brit kormányfő

Szerda estére gyakorlatilag eldőlt, hogy Gordon Brown lesz június végétől Nagy-Britannia miniszterelnöke, miután a jelenlegi pénzügyminiszter annyi támogatót gyűjtött a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciójában, hogy egyetlen kihívójának nem juthat az induláshoz elégséges számú aláírás.

A párt szabályzata szerint a pártvezéri és így a miniszterelnöki tisztségre pályázóknak az alsóházi frakció 12,5 százalékát kell maguk mögé állítaniuk ahhoz, hogy a Labour végrehajtó bizottsága jelöltként nyilvántartásba vegye őket; ez jelenleg 45 képviselő aláírását jelenti. A jelölés hivatalosan csütörtök délután zárul, de Brown frakciótámogatóinak száma már szerda este elérte a 308-at, ami azt jelenti, hogy az egyetlen ellenpályázó, John McDonnell már nem szerezhet elég támogatót.

McDonnell, aki a Munkáspárt balszárnyát képviseli, szerda este elismerte, hogy nem tud sorompóba szállni Brownnal szemben. A képviselő, akit összesen 29-en támogattak a frakcióból, gratulált Brownnak, ugyanakkor “a demokráciára mért csapásnak” nevezte, hogy riválisa ellenjelölt nélkül nyeri el a párt és a kormány vezetőjének tisztségét.

A jelenlegi kormányfő, Tony Blair múlt csütörtökön jelentette be, hogy június 27-én benyújtja lemondását a királynőnek. A bejelentés pillanatában elindult a párton belüli utódlási kampány; először a mindenki által eddig is kizárólagos esélyesnek tekintett Brown tudatta hivatalosan, hogy indul Blair posztjáért.

Ha lett volna tényleges verseny, akkor a kampányidőszak után a pályázókra a Munkáspárt alsóházi képviselői, valamint a párttagdíjat fizető, tagjegyzékbe vett szakszervezeti és Labour-tagok szavazhattak volna. Így azonban Brownt néhány nappal Tony Blair hivatalos távozása előtt, a Munkáspárt rendkívüli kongresszusán verseny nélkül pártvezérnek nyilvánítják majd, és amikor Blair június 27-én visszaadja megbízatását II. Erzsébet királynőnek, az uralkodó e megbízatást átruházza Gordon Brownra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik