Külföld

Eldőlt: Brown lesz az új brit kormányfő

admin
admin

2007. 05. 17. 07:19

Szerda estére gyakorlatilag eldőlt, hogy Gordon Brown lesz június végétől Nagy-Britannia miniszterelnöke, miután a jelenlegi pénzügyminiszter annyi támogatót gyűjtött a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciójában, hogy egyetlen kihívójának nem juthat az induláshoz elégséges számú aláírás.

A párt szabályzata szerint a pártvezéri és így a miniszterelnöki tisztségre pályázóknak az alsóházi frakció 12,5 százalékát kell maguk mögé állítaniuk ahhoz, hogy a Labour végrehajtó bizottsága jelöltként nyilvántartásba vegye őket; ez jelenleg 45 képviselő aláírását jelenti. A jelölés hivatalosan csütörtök délután zárul, de Brown frakciótámogatóinak száma már szerda este elérte a 308-at, ami azt jelenti, hogy az egyetlen ellenpályázó, John McDonnell már nem szerezhet elég támogatót.

McDonnell, aki a Munkáspárt balszárnyát képviseli, szerda este elismerte, hogy nem tud sorompóba szállni Brownnal szemben. A képviselő, akit összesen 29-en támogattak a frakcióból, gratulált Brownnak, ugyanakkor “a demokráciára mért csapásnak” nevezte, hogy riválisa ellenjelölt nélkül nyeri el a párt és a kormány vezetőjének tisztségét.

A jelenlegi kormányfő, Tony Blair múlt csütörtökön jelentette be, hogy június 27-én benyújtja lemondását a királynőnek. A bejelentés pillanatában elindult a párton belüli utódlási kampány; először a mindenki által eddig is kizárólagos esélyesnek tekintett Brown tudatta hivatalosan, hogy indul Blair posztjáért.

Ha lett volna tényleges verseny, akkor a kampányidőszak után a pályázókra a Munkáspárt alsóházi képviselői, valamint a párttagdíjat fizető, tagjegyzékbe vett szakszervezeti és Labour-tagok szavazhattak volna. Így azonban Brownt néhány nappal Tony Blair hivatalos távozása előtt, a Munkáspárt rendkívüli kongresszusán verseny nélkül pártvezérnek nyilvánítják majd, és amikor Blair június 27-én visszaadja megbízatását II. Erzsébet királynőnek, az uralkodó e megbízatást átruházza Gordon Brownra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.