Nagyvilág

Az együttműködés mellett tett hitet Merkel és Sarkozy

Több mint két órán keresztül tárgyalt egymással Berlinben Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök.

Sarkozy – közvetlenül elnöki beiktatása után – rendkívüli gesztusként látogatott szerda este a német fővárosba. A felek ezzel is jelezni kívánták, hogy a kétoldalú együttműködésnek a korábbinál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A tárgyalások kezdete előtt a német kancellár és a francia elnök külön-külön nyilatkozatban egyaránt hitet tett a két ország közötti barátság és együttműködés erősítése mellett.

Értesülések szerint a hivatalos tárgyalásokkal egybekötött vacsora során Sarkozy biztosította Angela Merkelt arról: Franciaország támogatja, hogy mielőbb megoldást találjanak az európai alkotmányos, illetve intézményes válságra. Egyidejűleg az új francia elnök támogatásáról biztosította a kancellár azon törekvését is, hogy a német elnökséget lezáró, június végi EU-csúcs sikeres legyen.

A francia elnök utalt arra is: az alkotmányos válság megoldása érdekében kész konzultációkat folytatni több tagállammal, hogy a júniusi csúcsértekezlet előtt meggyőzze őket a Franciaország által javasolt, a korábbihoz képest jelentősen lerövidített alkotmányos “miniszerződés” célszerűségéről. Sarkozy értesülések szerint hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy az általa indítványozott új szerződésnek támaszkodnia kell azokra a fő elemekre, amelyet a jelenlegi – immár tizennyolc tagállam részéről ratifikált – szerződés tartalmaz.



Az együttműködés mellett tett hitet Merkel és Sarkozy 1

A német kancellár fogadta az új francia elnököt. (fotó: MTI/EPA)


Angela Merkel hangoztatta, hogy a hagyományos német-francia barátság talaján lehet tovább építkezni, s hozzáfűzte: Berlin folytatni kívánja, s még intenzívebbé kívánja tenni az együttműködést. Reményét fejezte ki, hogy meg tudnak állapodni azokban a legfőbb elvekben, amelyek segítik az előrelépést az EU előtt álló feladatok megoldásában, különös tekintettel az európai alkotmányozás folyamatára. Ezzel összefüggésben megerősítette azt a célkitűzést, hogy az unió működését legkésőbb a 2009-ben esedékes európai parlamenti választásokig új szerződéses alapokra kell helyezni.


Értesülések szerint a tárgyalásokon az uniós ügyek mellett szó volt még a kétoldalú kapcsolatokról, különös tekintettel a gazdasági együttműködésre, ezen belül az EADS európai légi-, űr- és védelmi konszernhez tartozó Airbus szanálásával kapcsolatos terhek megosztására. Tárgyaltak továbbá a küszöbön álló EU-orosz csúcsról, valamint a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8 csoport közelgő csúcstalálkozójáról, továbbá Irakról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik