Nagyvilág

Blair a Fehér Házban éjszakázik

Tony Blair leköszönő brit miniszterelnök washingtoni búcsúlátogatásán George Bush amerikai elnök meghívására a Fehér Házban tölti az éjszakát - tájékoztatott Dana Perino fehér házi szóvivő szerdán.

A június 27-én távozó brit kormányfő korábbi washingtoni látogatásai alkalmával a brit nagykövet rezidenciáján szállt meg, ezúttal azonban elfogadta a külön meghívást a Fehér Házba, ahol Bush alig több mint egy hete adott díszes fogadást II. Erzsébet brit királynő tiszteletére.

Az NBC amerikai televízió kommentárja szerint Bush legerősebb külföldi szövetségesét veszíti el Blair személyében, és a brit kormányfőnek is minden bizonnyal több barátja van az Egyesült Államokban, mint otthon, és több csodálója Texasban, mint Franciaországban és Németországban együttvéve.


Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök a csütörtöki megbeszélésen várhatóan megvitatja az iraki és afganisztáni háború legfrissebb fejleményeit, a terrorizmus elleni globális háborút. Napirenden fognak szerepelni a dárfúri viszály megoldását célzó erőfeszítések, a közel-keleti béketörekvések, valamint a G8 csoport júniusi németországi csúcstalálkozója. Szót ejtenek a világkereskedelem liberalizálásának folyamatáról és a globális felmelegedésről is.

Blair Nagy-Britanniából való elutazása előtt, úgy nyilatkozott az NBC-nek: országának kötelessége, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségese maradjon. Kijelentette, nincs mit bánnia azon, hogy csatlakozott Bush elnökhöz Szaddám Huszein iraki elnök megbuktatásában. “Hiányozni fog, nagyszerű ember, jó barát” – mondta Bush múlt pénteken, amikor Blair bejelentette távozását. A brit kormányfő pedig úgy beszélt Bushról, mint “egyenes, szavát tartó, nagyon erős vezetőről”.


Elemzők úgy látják: az amerikai-brit “különleges szövetségi viszony” nem fog gyengülni akkor sem, ha a következő brit kormányfővel, aki várhatóan Gordon Brown pénzügyminiszter lesz, nem tud olyan szoros viszonyt kialakítani Bush, mint elődjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik