Nagyvilág

Új minőségű terrorizmus fenyeget Németországban

A német belügyminiszter értékelése szerint az iszlamista hátterű terrorizmus jelenti ma a legsúlyosabb fenyegetést az ország biztonságára.

Wolfgang Schäuble keddi berlini tájékoztatóján a belső elhárítás új jelentését ismertette, melyből kitűnik, hogy Németországban tavaly csak kismértékben emelkedett a potenciális terroristák száma. A belügyminiszter szerint a történtek ugyanakkor arra utalnak, hogy az országnak „új minőségű terrorista tevékenységgel” kell fölvennie a harcot.

A legnagyobb fenyegetés az iszlamista terrorizmus részéről leselkedik Németország stabilitására és biztonságára – mutatott rá Schäuble. A jelentés szerint a radikális muszlimok száma Németországban 32 150-re nőtt 2006-ban az előző évi 32 100-ról.

A belügyminiszter emlékeztetett két sikertelen kísérletre, amelyeknek elkövetői tavaly nyáron személyszállító vonatokon helyeztek el pokolgépeket. Ezek gyújtószerkezete ugyan működésbe lépett, de maga a töltet egyik esetben sem robbant fel. Egy másik bűnügy elkövetői videofelvételt raktak fel az internetre, és halállal fenyegették meg benne Angela Merkel kancellárt és kormányát, ha nem rendeli haza Afganisztánból a német katonákat.

Ez világosan mutatja, hogy Németországnak új minőségű terrorizmussal van dolga – hangoztatta Schäuble, aki az utóbbi hetekben nyíltan síkraszállt az internetes adatforgalom hatósági ellenőrzéséért. Arról nem tudott biztos adatot közölni, hogy a szélsőséges muzulmánok közül hányan állnak kapcsolatban nemzetközi terrorista körökkel. Németországban mintegy 3,4 millió mohamedán él, többségükben törökök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik