Külföld

Új minőségű terrorizmus fenyeget Németországban

admin
admin

2007. 05. 15. 12:39

A német belügyminiszter értékelése szerint az iszlamista hátterű terrorizmus jelenti ma a legsúlyosabb fenyegetést az ország biztonságára.

Wolfgang Schäuble keddi berlini tájékoztatóján a belső elhárítás új jelentését ismertette, melyből kitűnik, hogy Németországban tavaly csak kismértékben emelkedett a potenciális terroristák száma. A belügyminiszter szerint a történtek ugyanakkor arra utalnak, hogy az országnak „új minőségű terrorista tevékenységgel” kell fölvennie a harcot.

A legnagyobb fenyegetés az iszlamista terrorizmus részéről leselkedik Németország stabilitására és biztonságára – mutatott rá Schäuble. A jelentés szerint a radikális muszlimok száma Németországban 32 150-re nőtt 2006-ban az előző évi 32 100-ról.

A belügyminiszter emlékeztetett két sikertelen kísérletre, amelyeknek elkövetői tavaly nyáron személyszállító vonatokon helyeztek el pokolgépeket. Ezek gyújtószerkezete ugyan működésbe lépett, de maga a töltet egyik esetben sem robbant fel. Egy másik bűnügy elkövetői videofelvételt raktak fel az internetre, és halállal fenyegették meg benne Angela Merkel kancellárt és kormányát, ha nem rendeli haza Afganisztánból a német katonákat.

Ez világosan mutatja, hogy Németországnak új minőségű terrorizmussal van dolga – hangoztatta Schäuble, aki az utóbbi hetekben nyíltan síkraszállt az internetes adatforgalom hatósági ellenőrzéséért. Arról nem tudott biztos adatot közölni, hogy a szélsőséges muzulmánok közül hányan állnak kapcsolatban nemzetközi terrorista körökkel. Németországban mintegy 3,4 millió mohamedán él, többségükben törökök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.