Nagyvilág

Irán megerősítette az amerikai oktató letartóztatását

Teheránban hivatalosan megerősítették kedden, hogy letartóztattak egy amerikai–iráni kettős állampolgárságú egyetemi vezetőt a múlt héten, és nemzetbiztonsági okból nyomoznak az ügyében.

Haleh Esfandiari asszonyt a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériuma tartja fogságban az Evin börtönben, és azzal vádolja, hogy a nemzet biztonsága elleni cselekedett követett el – mondta egy igazságügyi szóvivő.

A 67 éves Esfandiari asszony egyetemi oktató, aki közel-keleti tanulmányokat vezet a Woodrow Wilsonról elnevezett nemzetközi központban, és már 25 éve az Egyesült Államokban él. Teheránba azért ment 2006 végén, hogy meglátogassa 93 éves édesanyját, de utána az iráni hatóságok nem engedélyezték távozását az országból. Május 8-án letartóztatták, és a hírhedt Evin börtönbe zárták, ahol a politikai foglyokat őrzik.


„Iráni állampolgárról van szó, és természetes, hogy ügyét az illetékes hatóságok szükség esetén ugyanolyan módon kezelik, mint más iráni állampolgárokét” – mondta a szóvivő.
Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Az amerikai külügyminisztérium a múlt héten fellépett Esfandiari és két másik, Iránban visszatartott személy érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik