Nagyvilág

Basescu népirtással vádolja Iliescut

A népirtás vádja körvonalazódik Ion Iliescu volt román államfő ellen az 1989-es romániai forradalom kapcsán – jelentette ki Traian Basescu felfüggesztett államelnök egy keddi televíziós műsorban.

A parlament által hivatalából felfüggesztett Basescu a leváltásáról május 19-én sorra kerülő népszavazást megelőző kampányában már többször támadta Iliescut, aki jelenleg a Basescu ellen elindított parlamenti eljárást kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke.

Elődjének az 1989-es forradalomban játszott szerepét értékelve Basescu kijelentette: azért merült fel ez a vád, mert az Iliescu hatalomra kerülése utáni napokban többen vesztették életüket, mint azelőtt. Az akkori események következtében összesen több mint ezren haltak meg.

A felfüggesztett államfő azzal is megvádolta Iliescut, hogy 1990-ben az akkori kormányt a bányászok segítségével váltotta le úgy, hogy írásos megállapodást kötött vezetőikkel. Ennek értelmében a vájárok Bukarestbe utaztak, megverték a fővárosiakat, majd mindezt Iliescu megköszönte nekik – mondta Basescu.

Iliescu „hazug koholmánynak” nevezte Basescu vádjait, amelyek – mint emlékeztetett – nem újak. Iliescu szerint ezek fölmelegítése bizonyítja Basescu „erkölcsi züllöttségét”.

Jelenleg a román katonai ügyészség vizsgálja a forradalom és az 1990-es „bányászjárás” ügyét. A nyomozást irányító Dan Voinea tábornok szerint mindkét aktát várhatóan még az idén lezárják, és vádat emelnek a gyanúsítottak ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik