Nagyvilág

Tárgyalnak az amerikai rakéták lengyel telepítéséről

Előzetes tárgyalások kezdődtek hétfőn Varsóban az Egyesült Államok rakétavédelmi pajzsa elemeként Lengyelországba telepítendő elfogórakétákról - jelentette be a varsói nemzetvédelmi minisztérium szóvivője.

A “politikai kérdésekről” a jövő héten kezdődnek az egyeztetések, a hétfői értekezlet célja részben ezeknek a tárgyalásoknak az előkészítése, de többek között napirendre kerülnek a leendő bázis jogi helyzetének kérdései is – mondta Jaroslaw Rybak szóvivő.

Lengyelországot Boguslaw Winida védelmiminiszter-helyettes, az Egyesült Államokat Robert Loftis külügyminisztériumi főtanácsadó képviseli a hétfői tárgyalásokon. Anna Fotyga külügyminiszter pénteken a parlamentben felszólalva a rakétatelepítés alapvető feltételeként jelölte meg, hogy az járuljon hozzá Lengyelország védelméhez. Ezen túlmenően Lengyelország amerikai beruházásokhoz is szeretné kötni részvételét a programban.

Az elfogórakéták Lengyelországba telepítése mellett Csehországban radarállomást szeretne létesíteni az Egyesült Államok a rakétavédelmi pajzs részeként. Ezzel kapcsolatban a múlt héten Csehországban tárgyalt egy szakértői szintű amerikai küldöttség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik