Nagyvilág

Millióan tüntettek a világi Törökországért

Több mint egymillió ember tüntetett vasárnap Törökország világisága mellett Izmirben: a demonstrálók azt követelték a kormánytól, hogy ne keverje bele a vallást a politikába és a közéletbe.

A megmozdulás hátterében az áll, hogy az iszlám gyökerű kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a külügyminisztert, a volt iszlamistának tartott Abdullah Gült jelölte államfőnek.

Az ország nyugati részén fekvő, harmadik legnagyobb török városban Musztafa Kemal Atatürköt, a modern Törökország megalapítóját ábrázoló képekkel, illetve „Egységben a bigottság ellen” és „Atatürk nyomában” feliratú transzparensekkel vonultak az emberek az utcára, sőt az épületek tetejéről és erkélyeiről is skandálták a török világiságot hangsúlyozó jelszavakat.



Millióan tüntettek a világi Törökországért 1

Millióan tüntettek a világi török állam mellett szervezett megmozduláson Izmirben (fotó: MTI/EPA)


Több százan a part közelében horgonyzó, török nemzeti lobogókkal díszített hajókon tüntettek. A demonstráción várhatóan részt vesz Deniz Baykal, a legnagyobb politikai ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, illetve más pártvezetők is.


Az izmiri hatóságok vasárnap közel másfél millió tüntetőre számítottak, a demonstrációt mintegy 3000 rendőr felügyelte. Biztonsági okokból leállították a város feletti légi forgalmat, a parti őrség hajói a part menti vizeken őrjáratoztak. Korábban már számos hasonló tüntetés volt az ország különböző városaiban, köztük Ankarában, Isztambulban és Manisában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik