Nagyvilág

Beszállt felesége kampányába Bill Clinton

Bill Clinton volt amerikai elnök újra elnökválasztási kampányt folytat, csak ezúttal nem saját, hanem feleségének győzelme a tét - írta a The New York Times.

Bill Clinton eddig is a New York-i szenátor asszony fő stratégája és támasza volt a minden korábbinál hamarabb elkezdődött, már javában zajló 2008-as elnökválasztási kampányban. Egy-egy kampányrendezvényen megjelenésével, fellépésével közreműködött az adománygyűjtésben, szónoklataival erősítette, bővítette a feleségét támogatók táborát.

A liberális újság szerint ez azonban csak a kezdet, az eddig többnyire a színfalak mögött tanácsokat adó, még ma is nagy népszerűségnek örvendő volt elnök hamarosan nyíltan színre lép: saját kampánycsapattal, repülőgéppel és sajtósokkal fogja járni az országot.

Az amerikai média mind gyakrabban ír arról, hogy Bill Clinton az első “first gentleman” szerepére készülődik. A The New York Times a házaspár környezetéből, tanácsadóktól és barátoktól származó értesülések alapján írta: Hillary kampányának fő szervezője Bill, aki eddig egyfajta színfalak mögötti tanácsadóként működött. Ha megjelent egy fogadáson, akár 100 ezer dollárral is erősíthette a Clinton-féle választási gépezetet, közreműködött az adományozók jobb belátásra bírásában. Hamarosan azonban minden bizonnyal szerepet vált, előbbre lép: felesége teljes értékű “társaként” fog kampányolni országszerte. Hillary és Bill így megkettőzött erővel, egyidejűleg két helyszínen is kampányolhat.

Az újság szerint a volt elnök óriási mozgósítóerővel bír, amit ki is használ. Legutóbb a Morgan Stanley bank rendezvényén egy órán át részletezte 60 nagy adományozó előtt felesége elképzeléseit Irakról és a felgyorsult kampány hatásairól. Ötperces videoanyagot is készített a régi és a leendő szövetségeseknek felesége életrajzát és érdemeit ismertetve.

Elemzők szerint Bill Clinton fontos szerepet játszhat Hillary sikerében, felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Bill irányítószerepe zavarokat okozhat a szenátor kampánystábjában. Douglas Brinkley, az elnökválasztási szakértőként ismert történész, aki egyik nagy párthoz sem kötődik, úgy jellemezte a helyzetet: a Clinton-kampány esetében lényegében két jelöltről van szó. Bill kétségtelenül segítheti Hillaryt, de esetleg gyengítheti is. Sok választó és szakértő számára már nem is úgy merül fel a kérdés, hogy mi történne Hillary Clinton elnökké választása, hanem Bill Clintonnak a Fehér Házba való visszakerülése esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik