Nagyvilág

A hívők visszaszerzését szorgalmazta a pápa

Egymillió hívő visszaszerzésének tervét vázolta Sao Paulóban brazil püspökök előtt XVI. Benedek pápa, egyúttal ismét elítélte, hogy a klérus részt vesz politikai csatározásokban.

A katolikus egyházfő a Sao Paulói katedrálisban mondott, különösen határozott hangú beszédében azt kérte a brazil főpapoktól, hogy küldjenek misszionáriusokat a favelákba (nyomornegyedekbe) és a falvakba, hogy „egyenként hódítsák vissza az elveszett lelkeket”. A pápa emlékeztetett arra, hogy ők irányítják a világ egyik legnagyobb katolikus közösségét.

XVI. Benedek sötét képet festett egyháza jelenlegi helyzetéről, különösen sajnálatosnak nevezte a házasság és a család elleni „támadásokat”, valamint azokat az „életellenes bűntetteket, amelyeket az egyéni szabadságjogok nevében követnek el”. Hangsúlyozta, hogy a papi cölibátus kérdését már az egyház kebelén belül is megkérdőjelezik és hogy „túl nagy hangsúlyt fektetnek az ideológiai és politikai kérdésekre, sőt, a pártoskodásra is”, utalva arra, hogy egyre nagyobb a hatása a „felszabadítás teológiájának” a brazil papságra.

A pápa szombaton Aparecida közelében felkeresett egy fiatalokon segítő drog- és alkohol-rehabilitációs központot, amelyet egy ferences barát alapított még a 80-as években. A „Reménység Tanyája” nevű központban a kábítószerárusokhoz intézve szavait kijelentette: az Úr el fogja számoltatni őket azért a rosszért, amit tesznek. „Nem szabad így lábbal tiporni az emberi méltóságot” – mondta. A katolikus egyházfő, miután meghallgatta volt kábítószeresek vallomásait, arra kérte őket, legyenek „a remény nagykövetei”, segítsenek másoknak a gyógyulásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik