Külföld

Geremek képviselő maradhat

admin
admin

2007. 05. 12. 17:00

Bronislaw Geremek volt lengyel külügyminiszter megtarthatja európai parlamenti képviselői mandátumát, miután az alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította az új átvilágítási törvényt

“Egy közvetlen választáson megválasztott képviselő nem veszítheti el amiatt a mandátumát”, hogy megtagadja nyilatkozat kitöltését arról, együttműködött-e az egykori kommunista titkosszolgálattal” – mondta újságíróknak Jerzy Stepien, az alkotmánybíróság elnöke.


Bronislaw Geremek, a Szolidaritás szakszervezet egyik alapítója, akit 2004-ben választottak meg az Európai Parlament képviselőjévé, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) konzervatív párt kezdeményezésére született “kommunistátlanítási” törvény március 15-i hatályba lépése után kijelentette: nem hajlandó újabb nyilatkozatot tenni arról, együttműködött-e annak idején a kommunista titkosszolgálatokkal, mert véleménye szerint a jogszabály demokratikus alapjogokat sért.


Az alkotmánybírósági döntés után Geremek a TVN24 televíziónak nyilatkozva kijelentette: “A bíróság megerősítette, hogy Lengyelország jogállam maradt”.


Kaczynski fenyegetőzik


Lech Kaczynski elnöknek azonban mindez nem szegte kedvét. “A kommunistátlanítás kérdése még nincs lezárva Lengyelországban” – jelentette ki szombaton, nyomban hozzátéve, hogy az ügynek folytatása lesz.


Kaczynski elnök még az alkotmánybíróság döntésének kihirdetése előtt azzal fenyegetőzött, hogy a törvény elbukása esetén “teljesen megnyittatja a levéltárakat”, ennek következménye pedig egy még “brutálisabb” jogszabály lesz.


A liberális ellenzék támogatja az archívumok megnyitását azzal a feltétellel, hogy a kényes adatokat, úgymint az emberek magánéletére vonatkozó részleteket, nem teszik hozzáférhetővé.


A jogszabály utólagos normakontrollját kérő szociáldemokrata párt, a Baloldali Demokratikus Szövetség, amely saját kifogásainak nagy részét látja igazolva az alkotmánybíróság határozatában, a korábbi, 1997-es átvilágítási törvényt tartja jó megoldásnak, amit elsősorban a bírákra és politikai tisztségek viselőire alkalmaztak.


Támadás az alkotmánybíróság ellen


Az ellenzék győzelme azért is váltott ki nagy visszhangot, mert a Kaczynski-fivérek a héten mindent megpróbáltak, hogy az elfogultság gyanújába keverjék az alkotmánybíróságot és igyekeztek megakadályozni, hogy a testület május 15-e, a törvényben foglalt szankciók hatályba lépése előtt meghozza döntését.


A jogszabály szerint tucatnyi foglalkozás képviselőinek – mintegy 700 ezer embernek – kellett volna tisztségük elvesztésének terhe mellett nyilatkozniuk az említett határidő előtt arról, hogy együttműködtek-e az 1989-ben összeomlott kommunista rezsim állambiztonsági szolgálatával. Az alkotmánybíróság elleni támadások növelték annak tekintélyét a lengyel társadalomban, a Gazeta Wyborczában szombaton közzétett felmérés szerint a lakosság 80 százaléka bízik az taláros testületben.vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.