Nagyvilág

Az elnökválasztás háttérbe szorítja a vízum ügyét is

Szeptemberig lehet jó esély az előrelépésre vízumügyben Washingtonban, mivel utána az elnökválasztási kampány szinte mindent el fog borítani - mondta az MTI-nek Sally Painter, az egyebek között a magyar állampolgárok vízummentes amerikai beutazásáért lobbizó Dutko Worldwide cég igazgatója.

“Nem, évekről azért nincs szó” – állapította meg a 26 éve politikai és üzleti tanácsadással és lobbitevékenységgel foglalkozó amerikai vállalat vezetője annak kapcsán, hogy meddig húzódhat el a vonatkozó törvény elfogadásának folyamata. Ennél közelebbit azonban nem tudott mondani, mivel – mint hangsúlyozta – a törvényalkotás sok bizonytalansági tényezője miatt lehetetlen megjósolni, mikor és milyen formában fogadhatja el a kongresszus a vízummentességi program módosítását.

Painter elmondta, hét olyan ország érdekeiért lobbiznak, amely el akarják érni a vízummentességet állampolgáraik számára. Magyarországon kívül Csehországgal, Lettországgal, Litvániával, Lengyelországgal, Romániával, valamint Szlovákiával vannak szerződéses viszonyban, vagy tárgyalnak erről. Mint az MTI-nek Simonyi András nagykövet korábban megerősítette, Magyarország is havi 5000 dollárért veszi igénybe a Dutko szolgálatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik