Külföld

Alkotmányellenes a lengyel átvilágítási törvény

admin
admin

2007. 05. 11. 15:29

Részben alkotmányellenesnek nyilvánította az új átvilágítási törvényt pénteken a lengyel alkotmánybíróság.

Az alkotmánybíróság pénteki döntésével az újságírókat, a magánegyetemek rektorait, dékánjait és kutatóit, a magán középiskolák igazgatóit kivonta az új törvénnyel rájuk is kiterjesztett kötelezettség alól, hogy tegyenek nyilatkozatot: együttműködtek-e a kommunista titkosszolgálatokkal vagy sem. A megtámadott törvény úgy rendelkezett, hogy aki nem fedi fel a teljes valóságot, vagy egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni, pozíciója elvesztésével és a közügyektől való eltiltással számolhat.

A bíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta azt a cikkelyt is, amely alapján az interneten közzétették volna a kommunista állambiztonsági szolgálatokkal informális módon együttműködők névsorát.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) konzervatív párt kezdeményezésére született, március 15-én hatályba lépett jogszabály a korábbinál jóval szélesebb kört, 30 ezer ember helyett 700 ezret érintett. Utólagos alkotmányossági vizsgálatát egy ellenzéki párt, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) kérte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.