Nagyvilág

Visszatért Párizsba Sarkozy

Visszaérkezett Párizsba családjával szerda este Nicolas Sarkozy megválasztott francia elnök, akinek máltai luxusnyaralását szerdán élesen bírálták ellenzéki politikusok és a francia sajtó.

A Sarkozy-család a Vincent Bolloré francia gyáriparos tulajdonában lévő Falcon 900 EX típusú magánrepülőgéppel érkezett a francia főváros Le Bourget repülőterére.

Szerda este ismét összetűzések voltak a rendőrség és a Sarkozy megválasztása ellen tüntetők között, a belügyminiszter a szélsőbaloldalt vádolta a politikai erőszak szításával. Párizsban a Sarkozy megválasztása utáni negyedik este is folytatódtak a tüntetések. A Diáknegyedben, a Szent Mihály útján 300-400 tüntető gyűlt össze, “Sarko fasiszta”, “A nép elkapja az irhád” és “Rendőrség mindenhol, igazság sehol” jelszavakat skandálva. Körülbelül 118 tüntetőt vettek őrizetbe a rendőrök.


Több száz egyetemista kezdett sztrájkba szerdán Párizsban Sarkozy felsőoktatási reformtervei ellen tiltakozva, és blokád alá vették a Sorbonne egyetem egyik melléképületét.


Több francia városban börtönbüntetésre ítélték szerdán a vasárnap esti erőszakos tüntetések több résztvevőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik