Nagyvilág

Rakétával fogadták Cheneyt Irakban

Becsapódott egy rakéta a bagdadi zöld zóna területén szerdán, miközben Dick Cheney az Egyesült Államok alelnöke az iraki fővárosban tartózkodott - közölték iraki biztonsági forrásból.

A tájékoztatás nem terjedt ki a részletekre. Szemtanúk beszámolója szerint egy síita többségű lakónegyedből, a Tigris folyó keleti partjáról indíthatták a rakétát, amelynek becsapódását hatalmas robaj kísérte.


Cheney előre be nem jelentett látogatásra utazott szerdán Bagdadba, és ott Núri al-Máliki iraki kormányfővel és Dzsalal Talabani elnökkel folytatott tárgyalásokat. A robbanás – mondta szóvivője – nem zavarta meg a megbeszéléseket.


“A miniszterelnökkel egy stabil, önálló és a felkelők, illetve az al-Kaida fenyegetésétől megszabadított Irak felépítéséhez szükséges közös erőfeszítésekről tárgyaltunk. Megbeszéléseink során a bagdadi biztonsági tervre, illetve az iraki kormány előtt álló politikai és gazdasági kihívásokra összpontosítottunk” – mondta Cheney a Málikivel folytatott találkozója után.

Amerikai tisztségviselők szerint Cheney be nem jelentett látogatása is jelzi: Washington részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik az iraki kormányfőre, hogy kézzelfogható előrelépést mutasson fel a felekezetközi erőszak visszaszorításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik