Nagyvilág

Blair csütörtökön jelenti be távozását

Nagy valószínűséggel csütörtökön jelenti be Tony Blair brit miniszterelnök, hogy mikor távozik a tíz éve kormányzó Munkáspárt éléről.

Blair a múlt héten közölte egy televíziós interjúban, hogy ezen a héten tesz “valamilyen egyértelmű bejelentést”. Londoni megfigyelők szerdára vagy csütörtökre valószínűsítették a bejelentés elhangzását.

Szerdán a kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félóráján vett részt, de ennek során nem került szóba a távozás időpontja, még kérdések formájában sem. Tony Blair csütörtökön várhatóan az észak-angliai Sedgefieldbe, választókörzetébe utazik; a bejelentés jó eséllyel itt fog elhangzani. Blair hivatalosan a Munkáspárt éléről történő távozását fogja közölni, de ezzel miniszterelnöki posztja is azonnal ügyvezető jellegűvé válik az utód megválasztásáig.


Brawn lehet az utód


Tony Blair 1994 óta vezeti a Labourt, amelynek élén tíz éve ő Nagy-Britannia miniszterelnöke. A Munkáspárt 1997. május 1-jén földcsuszamlásszerű választási győzelemmel vetett véget 18 évi folyamatos konzervatív kormányzásnak, és Blair – rekordot felállítva a brit baloldal történetében – az éppen tíz évvel ezelőttivel együtt összesen három választást nyert egymás után a Labour élén.



Blair csütörtökön jelenti be távozását 1

Blair tíz év után adja át a kormányfõi széket (fotó: MTI)



A kormányfő személyét azonban – főleg az iraki háborút kísérő belpolitikai botrányok és népszerűségvesztés miatt – most már egyre inkább koloncnak tekintik saját pártján belül is. Ennek tápot adtak a múlt csütörtöki skóciai és walesi törvényhozási, illetve részleges angliai helyhatósági választásokon elszenvedett jelentős veszteségek, különösen az, hogy a Munkáspárt elvesztette eddigi többségét a skót parlamentben az elszakadás programját meghirdető Skót Nemzeti Párt javára.

Tony Blair már tavaly bejelentette, hogy az idén távozik, bár azt soha nem pontosította, hogy mikor. Utódjának a sajtó tényszerűen Gordon Brown pénzügyminisztert tekinti, jóllehet Blair távozásának bejelentésével várhatóan héthetes utódválasztási kampány veszi kezdetét a Munkáspártban.


Sarkozyvel találkozik


Nicolas Sarkozy, a francia elnökválasztás győztese a héten Párizsban találkozik Tony Blair brit miniszterelnökkel – jelentette be szerdán Sarkozy sajtószolgálata. A találkozóról részleteket egyelőre nem közöltek. A Financial Times tudni véli, hogy a megbeszélést pénteken tartják.


Tony Blair Downing Street-i hivatala a találkozóval kapcsolatban csak annyit árult el, hogy a brit miniszterelnök csütörtökön biztosan nem találkozik Sarkozyvel, ugyanis a kormányfőt észak-angliai sedgefieldi választókörzetébe várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik